Streng abortlov kan sende polsk kvinde tre år i fængsel: 'Det er fuldstændig skørt'

Justyna Wydrzynska havde glemt, at hun gav en kvinde i nød en pakke abortpiller, indtil politiet bankede på.

Justyna Wydrzynska rådgiver polske kvinder og hjælper dem med abort gennem organisationen Abortion Dream Team (ADT). (Foto: © Torben Kjærsgaard Madsen, DR)

Rettelse: Det fremgik af teksten, at Justyna Wydrzynska er sigtet for at have givet en anden kvinde fortrydelsespiller. Men det er ikke korrekt. Der er tale om abortpiller. Fejlen er rettet i både overskrift og artikeltekst. Vi beklager fejlen.

Justyna Wydrzynskas forseelse: Hun gav en pakke abortpiller til en anden kvinde. Nu risikerer Justyna op til tre år bag tremmer. Hun er sigtet for at have brudt Polens nye, ekstremt hårde abortlovgivning.

Dommen over hende fældes muligvis i dag – i en retssag, der har vakt opmærksomhed verden over.

47-årige Justyna Wydrzynska er egentlig ingeniør, men har i en årrække arbejdet som frivillig i den polske græsrodsgruppe Abortion Dream Team. Den hjælper kvinder med at få aborter i et land, hvor den slags ikke bare er ildeset, men også nærmest umuligt.

Så Justynas mobil ringer konstant.

- Vi får mellem 700 og 800 opkald om måneden, forklarer hun, da DR møder hende i Warszawa.

Stemmerne i den anden ende af telefonen er ofte fortvivlede. Det er også tilfældet hos kvinden, der ringer en dag i år 2020. Hun har desperat brug for en abort, siger hun. For hun er blevet gjort gravid af sin mand, der tyranniserer og mishandler hende.

Justyna Wydrzynska risikerer tre års fængsel, fordi en mand har politianmeldt hende for at sende abortpiller til hans hustru. (Foto: © Torben Kjærsgaard Madsen, DR)

Manden stiller sig i vejen for kvindens planer om at få foretaget en abort i udlandet, og truer endda med at melde hende til politiet. Imens buldrer coronapandemien. Mange polakker må gå i isolation. Også kvinden. Hun føler sig fanget med sin mand i deres hjem.

Normalt ville Justyna forklare, hvor man kan bestille abortpiller på internettet, som så bliver sendt anonymt fra udlandet.

- Men kvinden er så fortvivlet, at hun truer med at gøre skade på sig selv, hvis vi ikke kommer hende til undsætning, forklarer Justyna, der selv har været udsat for hustruvold.

Så Justyna træffer et spontant, men skæbnesvangert valg: Hun sender kvinden en pakke abortpiller, hun har liggende til egen brug.

Glemte kvinden og pillerne

Der går et helt år, og Justyna Wydrzynska har faktisk glemt kvinden og pillerne. Indtil polsk politi pludselig tropper op i hendes hjem med en ransagningskendelse.

Betjentene vender op og ned på Justynas lejlighed i forsøget på at finde det lager af abortpiller, de mistænker hende for at ligge inde med. De tager også hendes computer med for at optrevle det formodede distributionsnetværk.

Justyna er kommet til at skrive sit telefonnummer på kuverten, hun har sendt pillerne i. Den kuvert har den desperate kvindes mand fundet og givet til politiet. Og det medfører, at Justyna bliver sigtet for ”medvirken til abort” og ”uautoriseret besiddelse af medicinalvarer med henblik på videresalg”.

For at få fingrene i piller til medicinsk abort skal polske kvinder bestille dem via internettet fra udlandet. (Foto: © Torben Kjærsgaard Madsen, DR)

Enden på historien kan blive, at Justynas medmenneskelighed kommer til at koste hende friheden.

- Det er fuldstændig skørt, tordner abortaktivisten.

- Den her person bad mig hjælpe. Hvordan skulle jeg kunne sige nej?

Største protester siden kommunismens fald

Det er en historie, der får international bevågenhed. Ikke mindst fordi den kulminerer, kort tid efter at USA's højesteret har begrænset amerikanske kvinders ret til at få abort. Bliver Polen det næste land, hvor staten slår endnu et slag mod det frie valg?

EU's femtestørste land har i årtier haft en af unionens skrappeste abortlovgivninger. Indtil forrige år har det kun været muligt at afbryde et svangerskab i tre sjældne tilfælde: hvis den gravide kvinde har været udsat for voldtægt eller incest, hvis graviditet eller fødsel bringer kvindens liv i fare, eller hvis fosteret har misdannelser.

De to første forløb, der kan føre til en lovlig abort, kan være svære for kvinder at påvise. Den tredje mulighed fik en polsk domstol sløjfet i oktober 2020. Siden da har det ikke længere været muligt at få en abort i tilfælde af misdannelser.

Sidste år gik mange demonstranter på gaden i den polske by Poznan, fordi endnu en kvinde var død med et foster. (Foto: © LUKASZ CYNALEWSKI)

Domstolens afgørelse førte til de største folkelige protester i Polen siden kommunismens fald. Initiativer som Abortion Dream Team blev kimet ned af grædefærdige kvinder.

- Antallet af henvendelser er tredoblet siden 2020, fastslår Justyna Wydrzynska.

Fronterne mellem tilhængere af det fri valg og Polens mange kristent-konservative modstandere blev trukket endnu hårdere op end før. Og landet falder ikke til ro.

I november sidste år døde en ung gravid kvinde af blodforgiftning, efter at lægerne tøvede med at fjerne et døende foster. I januar i år døde endnu en kvinde, da polske læger afviste at fjerne et foster, hvis hjerte var holdt op med at slå, mens dets tvilling stadig var i live. De tragiske skæbner leverede nye argumenter til abortaktivisternes kamp.

Afgørende sag for abort i Polen

Men Polens konservative regering er ikke til at rykke ved. Tværtimod arbejder den på, at det fremover skal registreres, når kvinder bliver gravide. Aborttilhængere frygter, at tiltaget skal bruges til at overvåge og lægge pres på kvinderne, så de ikke afbryder deres svangerskab.

Det er i den ophedede kontekst, at Justyna Wydrzynska står for retten i dag. Hendes advokater håber på en betinget dom på seks måneder. Men dommeren går for at være en hård hund. Det kan sagtens være, hun vælger at statuere et eksempel og giver Justyna tre år i et polsk fængsel.

Justyna Wydrzynska kan kun håbe på, at hun får en mild dom, når retssagen i dag bliver afgjort. (Foto: © Torben Kjærsgaard Madsen, DR)

Det vil givetvis føre til nye protester i Polen. Både aborttilhængere og modstandere har annonceret demonstrationer foran retsbygningen i Warszawa i dag. Og det kan sagtens være, at en hård dom får de få læger, der stadig er villige til at hjælpe med aborter, til at stoppe indsatsen.

Justyna Wydrzynska synes at tage den forestående dom med oprejst pande:

- Selv hvis jeg kommer i fængsel, er der andre, der kan overtage mit arbejde. Og uanset hvor meget den polske regering gør for at spænde ben for os, så giver vi aldrig op.

I Polen ser kampen for det frie valg altså ud til at fortsætte.