Storbritannien vil afvise og tilbageholde asylansøgere, der kommer til landet i gummibåd

Afskrækkelse er hovedtemaet for den britiske regering, som blandt andet vil sende asylansøgere til Rwanda. Men det vil nok ikke vil ændre situationen her og nu, vurderer korrespondent.

Loop

Hvis man forsøger at komme ulovligt ind i Storbritannien og bliver opdaget, så skal man omgående deporteres og miste retten til at søge asyl.

Sådan skal det være fremover, lyder meldingen fra den britiske regering i dag.

Her har den britiske indenrigsminister, Suella Braverman, præsenteret regeringens bud på, hvordan man skal løse udfordringen med de hundredvis af små både, der hvert år krydser den Engelske Kanal med migranter ombord.

Afskrækkelse er hovedtemaet, slog Suella Braverman fast, da hun her til eftermiddag præsenterede den nye plan, hvor der blandt andet skal lægges et loft over, hvor mange asylansøgere man årligt vil tage imod.

Samtidig vil man have ret til at tilbageholde folk, der drager over kanalen i små både, i op til 28 dage.

Sidste år registrerede de britiske myndigheder 45.755 sådanne migranter, der tog den farlige søvej, som briterne vil have lukket.

Og det er en udfordring, der skal løses med en hård kurs, lyder det fra den britiske indenrigsminister, der lovede, at det var slut med lappeløsninger.

- De holder ikke op med at komme, før hele verden ved, at kommer man ulovligt hertil, bliver man tilbageholdt og hurtigt sendt ud. Sendt tilbage til ens eget land, hvis det er sikkert. Eller til et tredjeland som Rwanda, sagde hun tidligere i dag.

- Det lovlydige, patriotiske flertal har sagt: 'Nu er det nok'. Dette kan ikke og vil ikke fortsætte, lød det endvidere fra ministeren.

Kritikere peger dog på, at der ikke findes en lovlig måde at komme til Storbritannien, hvis man ønsker at søge asyl.

Samtidig minder udspillet om regeringens plan fra sidste år, hvor man blandt andet ville sende asylansøgere til Rwanda, lyder kritikken fra den britiske opposition, der beskylder regeringen for både inkompetence, fremmedhad og populisme.

Og så er der tvivl om, hvorvidt lovforslaget overholder international lov.

Den nuværende model koster milliarder

Ifølge de britiske myndigheder kom der i 2018 under 300 personer ulovligt til Storbritannien i små både, mens tallet sidste år altså var steget til knap 46.000.

Samtidig er antallet af asylansøgere, der venter på at få deres sager behandlet, eksploderet, hvilket betyder, at asylområdet nu koster statskassen 25 milliarder kroner om året, lyder det fra den britiske regering.

Herunder fordi tusinder af asylansøgere indlogeres på hoteller, og det koster i øjeblikket briterne 50 millioner kroner om dagen, siger Suella Braverman, der kalder det "en farce".

Men hvor de mange folk, der fremover krydser havet, skal tilbageholdes, og hvor mange asylansøgere, man vil godkende, står endnu uklart.

Lovforslaget vil formentlig ikke ændre situationen her og nu, lyder vurderingen fra DR's Storbritannien-korrespondent, Tinne Hjersing Knudsen:

Ifølge den britiske regering er sagsbunken vokset til 160.000 sager, hvor der mangler en første afgørelse, efter at have ligget på omkring 30.000 for fem år siden.

Indenrigsministeren beskyldte asylansøgere for at bruge briternes "generøse asyllove" imod dem:

Labour: Regeringen har ødelagt asylsystemet

Den britiske regering og oppositionspartiet Labour er uenige om meget, men det kan trods alt enes om, at det britiske asylsystem ikke fungerer.

Men årsagen til de mange problemer er de ikke enige om. Spørger man Labour, så står det klart, at det er den konservative regerings skyld.

- De har haft magten i 13 år. Asylsystemet er ødelagt, og det er dem, der har ødelagt det, lød den bastante melding her til eftermiddag fra Yvette Cooper, Labour-partiets indenrigsordfører.

Hun drog paralleller til 90'er-filmklassiskeren 'En Ny Dag Truer' ved at pointere, at dagens plan minder hende om en lignende plan, der blev præsenteret sidste år, hvor man lagde op til, at asylansøgere skulle sendes til Rwanda - 6.500 kilometer fra de britiske kyster.

Sidste sommer forsøgte de britiske myndigheder at sende de første 37 asylansøgere afsted til det centralafrikanske land, hvor de efter planen skulle opholde sig, mens deres ansøgninger blev behandlet. Men i sidste øjeblik blev den meget omtalte flyafgang aflyst på grund af indsigelser fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Yvette Cooper brugte også dagens debat til at lange ud efter regeringen for ikke at sende 18.000 afviste asylansøgere retur, fordi man ikke havde sikret sig aftaler med deres hjemlande.

- Kun 21 af dem blev sendt hjem. Det er 0,1 procent. De andre 99,9 procent blev her bare - ofte på hoteller, med en ekstraudgift på 500 millioner pund. Og det afskrækkede ingen. Endnu flere både ankom, lød fra fra Cooper.

Hun stillede spørgsmålstegn ved, hvad man vil stille op med de titusinder af afviste asylansøgere, og pointerede, at Rwanda kun kan tage imod et fåtal af dem.

Det samme gjorde Labour-parlamentarikeren Diane Abbott, der kaldte forslaget "afskyeligt og uigennemførligt".

Diane Abbott kom med en følelsesladet afvisning af regeringens plan, som hun beskyldte for at ville læsse folk af i Rwanda:

Derudover er der spørgsmålet om, hvorvidt det britiske lovforslag er i strid med international lov.

Det kunne den britiske indenrigsminister ikke svare på i dag.

Her lød meldingen, at regeringens fremgangsmåde var "robust og hidtil uset", og man derfor ikke kan give en definitiv melding.

- Storbritannien vil naturligvis altid søge at overholde international lov, og jeg er sikker på, at dette lovforslag er foreneligt med internationale forpligtelser, lød det fra Braverman.