Stor overvægt af sorte bliver udsat for dødelig politi-metode i Minneapolis

Hver femte i byen er sort. Men to ud af tre gange politiet lægger pres på hals eller nakke under en anholdelse, er det en sort, det går ud over.

Drabet på George Floyd har ført til demonstrationer over hele USA. De demonstrerer mod det, de mener er racisme og politivold. (Foto: © Chandan Khanna, Scanpix)

"I can't breathe".

Det blev George Floyds sidste ord inden han mistede livet den 25. maj i år. Knap seks år tidligere blev de præcis samme ord de sidste for den 43-årige Eric Garner.

Begge døde under anholdelser, hvor politimænd forhindrede dem i at trække vejret.

George Floyd blev anholdt og dræbt i Minneapolis. Her holdt en politimand sit knæ over halsen på den sorte mand flere minutter. Kort efter var han død.

Politimanden og tre kollegaer er nu fyret.

Tal, som medierne CNN og NBC har analyseret, viser, at det langt fra er et enestående tilfælde, at politiet i byen Minneapolis benytter det at lægge pres på en indbyggers hals eller nakke. Siden 2012 har Minneapolis Police Department registreret 428 tilfælde, hvor der er gjort brug af metoden.

14 procent af de, der blev udsat for metoden, mistede bevidstheden.

Tallene viser også, at det i omkring totredjedele af tilfældene var sorte, der blev udsat for pres på hals eller nakke.

Cirka 19 procent af indbyggerne i Minneapolis er sorte.

Forbud i flere distrikter

I Minneapolis er det tilladt for politimænd at lægge pres på en eller begge sider af en persons nakke eller hals med en arm eller et ben, uden at lægge direkte pres på luftrøret eller luftvejene, skriver CNN. Metoden er kategoriseret som et ikke dødeligt alternativ.

Ifølge NBC blev metoden flere gange brugt mod personer, der havde begået mindre lovovertrædelser. En af dem var en 17-årig, der blev taget for butikstyveri.

Minneapolis bør forbyde brug af metoden - med undtagelse af situationer, der kan være livstruende for politimanden. Det mener Seth Stoughton, professor i jura ved University of South Carolina.

George Floyds drabssted, Minneapolis i delstaten Minnesota, er blevet til en mindeplads (Foto: © scott olson, Scanpix)

Faktisk er det kun lovligt i få amerikanske politikredse. Størstedelen af USA's store politikredse forbød ifølge Seth Stoughton politimænd at lægge pres på halsen eller nakken efter protester i 1960'erne og kritik af risikoen for fatale følger.

Ed Obayashi er advokat og vicesheriff i Plumas Country i Californien. Derudover er han også ekspert i politiets brug af magtmidler.

Metoden er farlig, og politiet kan nemt misforstå offerets opførsel, mener han.

- Det er sund fornuft. Hver gang du blokerer nogens luftveje eller blodtilførsel til hjernen, kan det føre til alvorlig skade eller død, siger Ed Obayashi.

Han peger også på, at politiet kan tro, at offeret gør modstand, selvom vedkommende egentlig bare forsøger at trække vejret.

Minnesota vil sætte gang i undersøgelse

På baggrund af drabet på George Floyd vil delstaten Minnesota og dens departement for menneskerettigheder nu have undersøgt Minneapolis Politi for brud på menneskerettighederne, skriver NBC.

- Undersøgelsen vil se på Minneapolis Police Departments procedurer og handlinger over de seneste ti år, for at afgøre om der er udført systematisk diskriminerende handlinger mod farvede personer, sagde guvernør Tim Walz. Senere blev det også skrevet på Twitter.

Rebecca Lucero er kommisær i Minnesotas departement for menneskerettigheder. Hun forventer at byen viser åbenhed, og at der vil være resultater om nogle måneder.

- Vi håber, at det her er noget, vi kan handle meget hurtigt på, på grund af fælles værdier og mål omkring emnet, sagde hun.

Byrådet i Minneapolis støtter undersøgelsen af politiet. Politiet i Minneapolis bør holdes ansvarlig for enhver form for magtmisbrug, mener byrådsmedlemmerne.

- For at vores by kan begynde at hele, er vi nødt til at bringe retfærdighed over George Floyd og hans familie og lave dybe, meningsfulde politireformer, siger Minneapolis' borgmester Jacob Frey.

CNN har forsøgt at få en kommentar fra Minneapolis Politi, men det er ikke lykkedes.