Stor mavepuster til demokraterne: Republikansk nøglesenator ønsker ikke at indkalde vidner

Den republikanske senator Lamar Alexander ønsker ikke at indkalde vidner ved rigsretssagen mod Donald Trump.

Den republikanske senator Lamar Alexander (til højre) forlader reportere, efter han har bekendgjort, at han ikke ønsker at indkalde vidner i rigsretssagen mod Donald Trump. (Foto: © Samuel Corum, Scanpix)

Donald Trump har netop taget et stort stik hjem. Den republikanske nøglesenator Lamar Alexander fra staten Tennessee har netop sagt, at han ikke ønsker at indkalde vidner ved rigsretssagen mod præsidenten.

Der skal et flertal på 51 senatorer til at stemme for at indkalde vidner, og Alexander var en af en af de republikanske senatorer, som man på forhånd havde regnet med, kunne stemme for et sådant forslag.

Hvis ikke der indkaldes vidner, så kan rigsretssagen være afsluttet allerede inden weekenden amerikansk tid, for nu har alle Senatorerne fået stillet deres spørgelyst, og de syv demokratiske medlemmer fra Repræsentanternes Hus og Trumps adskillige forsvarere har argumenteret for og imod, at præsidenten har gjort sig skyldig i de to anklagepunkter: embedsmisbrug og hindring af Kongressens efterforskningsarbejde.

For og imod

Flere republikanske senatorer har advaret mod, at tillader man vidner nu, kan sagen fortsætte nærmest i det uendelige. De har samtidig understreget, at vil Demokraterne indkalde vidner, som for eksempelvis Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, så skal også Joe Bidens søn, Hunter Biden, indkaldes.

Demokraterne har siden tirsdag kæmpet for, at flere nuværende og tidligere ansatte i Trump-administrationen skal indkaldes som vidner, heriblandt John Bolton og den fungerende stabschef, Mick Mulvaney.

Republikanerne, Trumps parti, har i øjeblikket 53 af 100 sæder i Senatet. Det havde krævet, at mindst fire republikanske senatorer havde stemt for.

Demokraternes håb falmer

Der var fire senatorer, som Demokraterne håbede på ville stemme for at føre vidner: Den Trump-kritiske Mitt Romney fra Utah, Susan Collins fra Maine, Lisa Murkowski fra Alaska og så Lamar Alexander.

Mitt Romney, der stillede op til præsidentvalget i 2012, har tidligere kritiseret Trump. (Foto: © Erik S. Lesser, Scanpix)

Susan Collins og Mitt Romney har her til morgen, dansk tid, fortalt, at de agter at stemme for at indkalde vidner i sagen. Lisa Murkowski stadigt uafklaret.

Alle fire har stillet flere fælles spørgsmål de seneste dage. Blandt andet ville de have svar på, om Trump efterspurgte efterforskning af korruption i Ukraine, inden Joe Biden annoncerede sit præsidentkandidatur - et spørgsmål, forsvaret ikke kunne svare klart på.

Men uden en stemme fra Lamar Alexander, der ikke genopstiller ved valget i 2020, kan Demokraterne ikke opnå et flertal.

De kan kun opnå dødt løb med 50 stemmer og 50 stemmer imod. Og her er der ikke præcedens for, hvad man gør i sådan et tilfælde - det er kun den tredje rigsretssag i historien.

I Senatet er det normal praksis, at vicepræsidenten skal afgøre det, men da der er tale om en rigsretssag mod præsidenten, er det en interessekonflikt for vicepræsident, Mike Pence. Derfor peger pilen på højesteretspræsident, John Roberts, til at træffe afgørelsen. Han fungerer som dommer i rigsretssagen. Eller også ender det her, fordi Demokraterne ikke har flertallet, der skal til.

I historiens første rigsretssag i 1868 var højesteretspræsidenten en afgørende stemme, men blandt senatorerne er der nu uenighed om, hvorvidt Roberts skal involveres.