Stop for kul-import: Kinas frustration over Nordkorea når nye højder

Der er kold luft mellem de asiatiske naboer efter missilaffyringer, mord og suspendering af handelsaftale.

Den seneste provokation, set fra kinesisk side, er, at Kim Jong-un har fjernet den sidste, der tilsyneladende havde en forbindelse til Kina, nemlig hans egen halvbror, Kim Jong-nam, som blev myrdet sidste uge i en malaysisk lufthavn.

Fra og med i går stoppede Kina med at importere kul fra Nordkorea.

Ifølge kineserne er Nordkorea ikke lydhør over for Kinas gode råd og advarsler.

Sådan siger Camilla Nørup Sørensen, adjunkt for institut for statskundskab på Københavns universitet, der har forsket i nordkoreansk våbenprogram og kinesisk udenrigspolitik.

- Det skal ses om udtryk for en ny højde af kinesisk frustration og vrede over, hvad Nordkorea foretager sig, siger hun.

Nordkorea har gentagne gange foretaget missilafprøvninger og testet atomvåben. For en uges tid siden sendte Nordkorea senest et missil af sted.

- Nordkoreas leder, Kim Jong-un, lytter ikke til, hvad kineserne siger om, at de gerne ser, at missilaffyringerne stoppes og om at prøve at åbne op for en økonomisk reformproces i Nordkorea. De tager på ingen måde højde for Kinas interesser, siger Camilla Nørup Sørensen.

Kul er Nordkoreas vigtigste eksportvare, og det meste af Nordkoreas kul eksporteres til Kina, fordi Kina er et af de få tilbageværende lande, der stadigvæk handler med Nordkorea. Nordkorea er samtidig Kinas fjerdestørste leverandør af kul til Kina.

- Især for Nordkorea er kulhandlen vigtig, siger Camilla Nørup Sørensen.

Ifølge hende har foranstaltningerne i forhold til at stoppe eksporten af nordkoreansk kul ind i Kina været i gang længe.

- Det har taget tid at få sat i gang og få planlagt. Det er en opfølgning på den tilslutning, som Kina har givet til de FN-resolutioner, der kom efter den seneste atomprøvesprængning fra Nordkorea, siger hun.

Kinas suspendering af kulhandlen kommer i forlængelse af, at FN’s Sikkerhedsråd i november sidste år indførte nogle af de hårdeste sanktioner mod det nordkoreanske regime, som er set indtil videre. Kina støtter sanktionerne.

Kinas leder vil ikke mødes med Kom Jong-un

Forholdet mellem de to lande er ifølge Camilla Nørup Sørensen rigtig 'skidt', fordi de slet ikke har nogen kontakt på højeste niveau, og det skyldes tiltag fra begge sider:

- Den nuværende kinesiske leder, Xi Jingping, har afvist - det er i hvert fald, hvad jeg hører fra kinesiske forskere, der beskæftiger sig med Nordkorea - at mødes med Kim Jong-un, siger hun.

Den seneste provokation, set fra kinesisk side, er, at Kim Jong-un har fjernet den sidste, der tilsyneladende havde en forbindelse til Kina, nemlig hans egen halvbror, Kim Jong-nam, som blev myrdet sidste uge i en malaysisk lufthavn.

Kim Jong-nam har boet i Kina i mange år og har haft en form for kinesisk beskyttelse, forklarer Camilla Nørup Sørensen.

- Kim Jung-nam blev lidt set som Kinas link ind i Nordkorea. Som en, der havde et godt forhold til Kina og en forbindelse i Nordkorea, som kineserne kunne bruge til at vide, hvad der foregår i Nordkorea men også til at sende nogle signaler ind til landet, siger hun.

Samme rolle havde Kim Jong-nam og Kim Jong-uns onkel, Jang Song Thaek, som blev henrettet i 2013.

- At de nu begge to er skaffet af vejen bliver også set som et forsøg fra Kim Jong-uns side på at fortælle kineserne, at I altså ikke skal blande jer i, hvad der foregår i Nordkorea, siger Camilla Nørup Sørensen.

Ifølge Camilla Nørup Sørensen, mener mange, at Kim Jong-un er utrolig paranoid i forhold til, hvad han ser som kinesiske forsøg på at påvirke, hvad der foregår i Nordkorea.

Trump vil møde Kim Jong-un

Kineserne har senest været ude og sige, at de ville støtte op om et eventuelt møde med Kim Jong-un og Donald Trump, hvilket Trump har lagt lidt op til i valgkampen, hvis altså nordkoreaneren var villig til det.

Selv om der lige nu er kold luft mellem Nordkorea og Kina, så mener Camilla Nørup Sørensen, at der er håb for, at Kina løsner op.

- Kineserne er utrolig pragmatiske. Så hvis det giver mening for Kina, og hvis det kan skabe en mere positiv udvikling på den koreanske halvø, så tror jeg ikke, vi skal afvise, at Kina vil mødes med Kim Jong-un, hvis der kommer en åbning, siger Camilla Nørup Sørensen.

Nordkoreas dilemma er og har længe været, at det både vil fastholde befolkningen i et jerngreb, men at det samtidig ikke kan være total isoleret fra det internationale system.

- Der har været små tiltag i retning af noget, der kunne ligne økonomiske reformer, også under Kim Jong-un, men de seneste år har vi jo snarere set, at han har gjort alt, hvad der står i hans magt for at styrke hans kontrol og magten, siger Camilla Nørup Sørensen.