Det er ikke engang et år siden, at Nordkoreas leder, Kim Jong-un, første gang rejste til Kina som nordkoreansk leder.
Og tidligt i dag ankom han sammen med sin hustru, Ri Sol-ju, og en række embedsmænd til Kina til et besøg, der varer de næste fire dage. Det bliver det fjerde møde med den kinesiske præsident, Xi Jinping.
Besøget i Kina kommer en uge efter, at den nordkoreanske leder i sin nytårstale varslede, at “landet kan blive nødt til at finde andre veje for at sikre landets suverænitet”, hvis USA fastholder sine sanktioner og sit pres på landet.
Samtidig understregede Kim Jong-un, at han stadig er besluttet på at afvikle landets atomvåbenprogram og sikre stabiliteten på den koreanske halvø.
Orientering og støtte
Netop forholdet til USA vil da også blive en del af snakken mellem Kina og Nordkoreas ledere, fortæller Camilla Nørup Sørensen, som forsker i blandt andet sikkerhedspolitiske og militære strategiske udviklinger i Østasien ved Forsvarsakademiet.
- Mødet med Kinas leder er vigtigt for Kim Jong-Un, fordi han har brug for både at orientere, men også at sikre sig støtte fra Kina. Både i forhold til den fortsatte dialog med USA om Nordkoreas atomvåbenprogram, men også den økonomiske reformproces, som han har sat i gang i Nordkorea. Der vil Kina også spille en betydelig rolle.
Mødet skal dog også ses som en del af Nordkoreas forsøg på at normalisere ikke bare relationen til Kina, men til hele det internationale system, fortæller Camilla Nørup Sørensen.
- Det er et led i bestræbelserne på at fremstille Kim Jong-Un som en international statsmand og få anerkendt Nordkorea som et respekteret medlem af det internationale system, fortæller hun.
Kinas linje ind i Nordkorea
Selvom fire møder på under et år virker som meget, så skal møderne ifølge Camilla Nørup Sørensen ses i den kontekst, at de to ledere før marts 2018 havde så godt som ingen kontakt.
- Kim Jong-Un kom til i 2011 og Xi Jinping i 2012, og de havde faktisk ikke noget topmøde, før det vi så i marts sidste år.
- Det er usædvanligt lang tid i en Kina-Nordkorea-kontekst, at de to ledere ikke mødes. Så baggrunden, for at vi nu har de her meget hyppige møder, er simpelthen, at der var et lavpunkt i Kina-Nordkorea-relationen, siger Camilla Nørup Sørensen.
Af samme grund er mødet også af stor betydning for Kina, som arbejder aktivt på at genoprette et tæt forhold til Nordkorea.
- Kineserne vil simpelthen sikre, at de har en linje ind i forhold til Nordkoreas ledelse,så de derved også bedre kan få indflydelse og sikre sig, at de ved, hvad der foregår - særligt mellem USA og Nordkorea.
- De ønsker at være mere centralt placeret, og det kan de sikre sig ved at have en god relation til Kim Jong-Un.
Den koreanske halvø
De to ledere forventes blandt andet at tale om, hvordan man kan nå frem til en afvikling af Nordkoreas atomvåbenprogram.
Og tidligere i dag understregede talsmand for det kinesiske udenrigsministerium, Lu Kang, at det er vigtigt for kineserne at holde tæt kontakt til Nordkorea for at indfri ambitionerne om at sikre en stabil og fredelig koreansk halvø.
Det gælder blandt andet gennem opbakning til Kim Jong-uns økonomiske reformer og nyvundne diplomatiske åbenhed, fortæller Camilla Nørup Sørensen.
- Set med kinesiske øjne er den eneste langsigtede, varige løsning på konflikten på den koreanske halvø at få en økonomisk udvikling i gang i Nordkorea og gradvist få Nordkoreas forhold til det internationale samfund normaliseret.
Flere møder på vej
Tidligere er møderne i Kina sket før eller efter planlagte møder med enten den sydkoreanske præsident, Moon Jae-in, eller den amerikanske præsident, Donald Trump.
Det ventes da også, at den nordkoreanske leder skal mødes med begge snart, da den amerikanske præsident sagde i sidste uge, at deres andet møde vil finde sted i "nær fremtid".
Kim Jong-un vil opholde sig i Kina til på torsdag.