Siden fredag har halvøen Reykjanes i det sydvestlige Island været udsat for hundredvis af mindre jordskælv, hvilket har givet en betydelig frygt for et større vulkansk udbrud fra Thorbjørn-bjerget.
Men i nat har været stille.
Det betyder dog ikke, at der ikke er fare på færde.
- Det er faktisk typisk det, vi ser forud for et udbrud. Vi har haft en meget intens jordskælvs-sværm med udbrud på under tre på skalaen, og så daler jordskælvsaktiviteten en smule, siger Rikke Pedersen, der bor i Island og er leder af Nordisk vulkanologisk institut, som er en del af Islands Universitet.
Det kan også betyde, at vulkanen går i hvile. Så det er en lidt svær situation, Rikke Pedersen og de andre vulkanologer står i.
- Det kan være svært at vurdere, om vi skal tage det som et tegn på det ene eller det andet, siger hun.
Det mest sandsynlige er dog, at der kommer et udbrud. Og lige nu holder de øje med data, for at finde ud af, hvor langt man er fra et eventuelt udbrud.
Hel by evakueret
Lige nu er der en sprække på omtrent 15 kilometer, hvor der er flydende magma nede i undergrunden.
Sprækken er nær byen Grindavík, knap 30 kilometer syd for Islands internationale lufthavn, og bevæger sig ud i havet ved Islands sydvestlige kyst.
Frygten for et nært forestående udbrud har betydet, at alle 3.800 indbyggere i byen blev evakueret natten til lørdag.
En af de dem, der er blevet evakueret, er Páll Thorbjornsson.
- Jeg har egentlig ikke lyst til at tænke på det værst tænkelige, at jeg i værste fald kan miste alt, hvad jeg ejer. Og at huset, jeg har bygget, måske forsvinder. Men livet går altid videre, siger han.
Der er dog planer for at han og de andre indbyggere kan komme kortvarigt tilbage for at hente nødvendige ting og redde deres husdyr i løbet af i dag, hvis det er muligt.
Caitlin Mclean var på besøg i Grindavík i Island, da området pludselig blev ramt af et jordskælv:
Flere udbrud i samme område
I Island er de vant til vulkansk aktivitet.
Alene siden 2021 har der været tre mindre udbrud i samme område. Alle tre ved Fagradalsfjall.
Men til sammenligning var sprækken med flydende magma kun 500 meter lang ved udbrudet i 2021. Ved et udbrud i 2022 var den 900 meter lang.
Udbruddene var dog ikke farligere, end at turister flokkedes til for at se det flydende lava.
Men der er tale om et noget større udbrud denne gang.
Og det er første gang i 50 år, at der en trussel fra en vulkan i et bebygget område.
Worst-case-scenario er, at der kommer et udbrud fra hele den 15 kilometer lange sprække.
- Det er dog ikke det, vi arbejder med, som værende mest sandsynligt, siger Rikke Pedersen.
Lige nu er hun og resten af Island i en venteposition.
For magmaen har bevæget sig tæt op mod overfladen – omkring 800 meter fra, er vurderingen. Og så er det meget svært at se nogle signaler på målestationerne, der holder øje med den seismiske aktivitet.
- Vi bliver nødt til at se på, hvordan udviklingen bliver de næste par dage. Når først magmaen er kommet derop, så giver den meget få signaler, inden den bryder vej til overfladen.
I videoen her kan du se, hvordan det så ud, da Fagradalsfejll var i udbrud i 2021:
Mindelser om 2010
Effekten af det forestående udbrud afhænger af, hvor på sprækken det kommer. Hvis det kommer på den del af sprækken, der er på land, vil der komme et lavaudbrud med udslip af giftige gasser.
Og det er faktisk at fortrække ifølge Rikke Pedersen.
For alternativet er et udbrud i havet syd for Grindavík.
- Det vil være et mere eksplosivt udbrud, fordi der vil komme meget damp, og dampen pulveriserer det materiale, der kommer ud, hvilket vil betyde, at der kommer aske.
Det scenarie får nok mange til at huske det islandske vulkanudbrud i 2010, som lammede store dele af den europæiske flytrafik.
Men vi skal ikke være bange for at det bliver lige så slemt den her gang.
- Men det ligger meget tæt på den internationale lufthavn, så det kan blive værre for den lokale trafik end 2010, men det er bedre for den internationale, siger Rikke Pedersen.
Her kan du få et tilbageblik på 2010, da Eyjafjallajökull gik i udbrud og en askesky aflyste over 100.000 flyafgange og lod passagererne strande i 313 lufthavne.