Steffen Kretz: Trumps modstandere holder igen med kritik af topmøde

Præsidentens demokratiske modstandere er påpasselige med at kritisere topmødet, fortæller DR's USA-korrespondent.

De amerikanske medier har nærstuderet det første håndtryk mellem Kim Jong-un og Donald Trump. (Foto: © Anthony Wallace, Scanpix)

Den amerikanske præsident, Donald Trump, skrev sig direkte ind i historiebøgerne, da han i går gav den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, hånden i Singapore.

Der er hvert fald udlægningen i de amerikanske medier, fortæller DR’s USA-korrespondent, Steffen Kretz, som har fulgt topmødet tæt fra præsidentens hjemland.

- Amerikanske medier har helt generelt været præget af historiens vingesus. Af det dramatiske møde mellem to atomvåbenbevæbnede mænd, som for få måneder siden truede hinanden med udslettelse og kaldte hinanden øgenavne, men som nu stod over for hinanden, fortæller han.

- Hele det politiske skuespil, som dette topmøde i særklasse var, er blevet undersøgt. Der har været nøje studier af længden på det første håndtryk, af deres rygklap og af hvem, der smilede først, siger Steffen Kretz.

- Man har kigget meget på det personlige, fordi det i langt højere grad end ved andre topmøder netop var et personligt møde mellem to personligheder – mere end at det var to forhandlere, der talte formaliteter.

Konservativ kritik

Men eftertanken er også begyndt at sætte ind, understreger Steffen Kretz, og mange er kritiske over, at topmødet overhovedet har fundet sted.

Kritikken i de amerikanske medier går især på, at den amerikanske præsident har spillet et vigtigt forhandlingskort af hånde ved bare at mødes med Kim Jong-un.

- Topmødet har i sig selv givet den brutale diktator legitimitet og international anerkendelse. Det er noget, som både Kim selv og hans forgængere har hungret efter i årtier.

Samtidig mener flere kritikere ifølge Steffen Kretz, at den amerikanske præsident har givet den nordkoreanske diktator en række indrømmelser uden at få noget igen.

Her peger de blandt andet på, at Donald Trump er gået med til at stoppe de årlige militærøvelser med Sydkorea.

- Kritikken kommer ikke kun fra New York Times, som generelt er ret kritiske over for præsidenten, men det kom også fra den konservative avis Wall Street Journal, siger Steffen Kretz og fortsætter:

- Men selv kritikerne anerkender, at præsident Trump ikke har spillet sit vigtigste kort af hånde: De økonomiske sanktioner, som USA fastholder.

Behersket kritik fra Demokraterne

I Washington D.C. er topmødet også blevet fulgt tæt, fortæller Steffen Kretz, og her møder det både begejstring og løftede pegefingre.

Hos både Republikanerne, der er præsidentens eget parti, og hos Demokraterne er der generelt glæde over, at Donald Trump har ændret forholdet til Nordkorea.

- Hvor der for bare et halvt år siden var en overhængende trussel om krig, er der nu blevet skabt en samtale om fred, så politikerne er glade for, at de to ikke længere truer hinanden, og at de taler sammen på en civiliseret måde, fortæller Steffen Kretz.

Hos Republikanerne er der mange, heriblandt den republikanske leder i Senatet, Mitch McConnell, der ser mødets som et historisk første skridt mod fred, fortæller Steffen Kretz.

- Men Mitch McConnell understregede også, at målet er en fuldstændig fjernelse af atomvåbnene i en gennemsigtig proces, som sikrer, at de ikke igen kan begynde at bygge bomber.

Hos de politiske modstandere hos Demokraterne er de ifølge Steffen Kretz påpasselige med at være alt for kritiske over topmødet.

- Vælgerne er faktisk glade for det, som præsidenten har gjort, så de skal gå lidt på listefødder i deres kritik. De understreger derfor, at der ikke er nogen aftale, men en vag hensigtserklæring, og at arbejdet først går i gang endnu. Derfor er det ifølge Demokraterne alt for tidligt at sige, om mødet var en succes eller ej, siger Steffen Kretz.