Som USA’s præsident har Donald Trump den ”uindskrænkede ret” til at benåde sig selv, hvis han skulle gå hen og blive dømt i forbindelse med undersøgelsen af Ruslands indblanding i det seneste amerikanske præsidentvalg.
Det hævder Donald Trump hvert fald selv i et nyt tweet, hvor han dog også understreger, at det aldrig vil komme til at ske.
- Hvorfor skulle jeg gøre det, når jeg ikke har gjort noget galt?, skriver den republikanske præsident på det sociale medie.
Rusland-undersøgelsen skal blandt andet granske, om Trump-kampagnen aktivt samarbejdede med russerne under valgkampen, hvor Donald Trump vandt en overraskende sejr over sin modkandidat, den demokratiske Hillary Clinton.
Det har Donald Trump gentagne gange afvist. Og han understreger i tweetet, at undersøgelsen ikke er andet end en politisk motiveret "heksejagt".
- Den endeløse heksejagt, som bliver anført af 13 meget vrede og ambivalente demokrater (og andre) fortsætter frem mod midtvejsvalget, skriver han på Twitter.
Presset op i et hjørne
Meldingen kommer blot et døgn efter, at hans advokat, Rudy Giuliani, udtalte, at præsidenten ”sandsynligvis” har ret til at benåde sig selv, hvis det skulle komme så vidt.
- Det vil være et åbent spørgsmål. Jeg tror, det sandsynligvis vil blive besvaret gennem, hvad forfatningen siger, sagde Rudy Giuliani i et interview med ABC News.
Donald Trump henviser selv i sit tweet til ”talrige juridiske forskere”, der angiveligt skulle bakke op om hans påstand.
Men ifølge DR’s USA-korrespondent, Steffen Kretz, er der ikke enighed blandt de juridiske eksperter om, hvorvidt en præsident kan benåde sig selv eller ej.
- Ingen præsident har forsøgt at gøre det hidtil, siger han.
Derfor er det ifølge Steffen Kretz ”svært at læse præsident Trumps ord som andet end et desperat forsøg på at tage forskud på konklusionerne i den undersøgelsesrapport om Ruslands indblanding i præsidentvalget”, som efter alt at dømme er ved at nå sin afslutning.
- En stribe tidligere nære Trump-medarbejdere har allerede erklæret sig skyldige i blandt andet at have løjet for FBI om deres kontakter til Rusland, og de samarbejder nu med den særlige anklager, Robert Mueller, siger Steffen Kretz og fortsætter:
- De sorte skyer er altså trukket helt sammen over Det Hvide Hus, og det fremgår klart at præsident Trumps næsten daglige vrede tweets om sagen, at han føler sig presset op i et hjørne.
Vil påvirke befolkningen
Undersøgelsen gik i gang for godt et år siden, og Robert Mueller og hans folk har i flere måneder forhandlet med Donald Trumps advokater for at få præsidenten til at medvirke til en afhøring.
Det er indtil videre ikke lykkes for dem.
- Forklaringen på, at præsidenten ikke skal afhøres, er ifølge Rudy Giuliani, at Donald Trumps forklaringer hele tiden skifter. Det sagde han til ABC News søndag aften, fortæller Steffen Kretz og fortsætter:
- Med andre ord kan Trumps egne advokater ikke holde styr på alle hans forskellige forklaringer om, hvad der er sket: Under en afhøring bliver den slags kaldt for løgne, og de er strafbare i den sammenhæng. I det spil forsøger Donald Trump næsten dagligt at undergrave hele undersøgelsen ved blandt andet at kalde den for ”en heksejagt”.
I et andet tweet skriver Donald Trump også, at hele Rusland-undersøgelsen er ”totalt i strid med forfatningen”.
Men det har han intet grundlag for at sige, understreger Steffen Kretz.
- Donald Trump kommer heller ikke med hverken argumenter eller en juridisk begrundelse. Hans udsagn er formentlig et led i hans nærmest daglige strøm af tweet, som forsøger at undergrave vælgernes tillid til undersøgelsen. Og det lykkes faktisk ganske godt for præsidenten, viser meningsmålinger, fortæller Steffen Kretz.
- 53 procent af vælgerne siger nu i en nylig CBS-måling, at Rusland-undersøgelsen er “politisk motiveret”.
Midtvejsvalg kan få konsekvenser
Derfor skal hans kritik af undersøgelsen også ses som et forsøg på at påvirke de amerikanske vælgere inden midtvejsvalget til november.
Her er en række af de nuværende medlemmer af den amerikanske Kongres, der består af henholdsvis Repræsentanternes Hus og Senatet, på valg.
I dag har Donald Trumps parti flertal i begge kamre.
Men hvis magtbalancen ændrer sig efter valget, kan det få betydning for præsidentens fremtid.
- Selv hvis præsidenten gør forsøget med at benåde sig selv, så vil det ikke få indflydelse på en eventuel rigsretssag. Det er en politisk proces, hvor det ene kammer i Kongressen, Repræsentanternes Hus, beslutter, om sagen skal indledes, mens det andet kammer, Senatet, beslutter, om præsidenten skal dømmes, forklarer Steffen Kretz.
- Så længe Trumps parti har flertal i begge kamre, kommer der ikke en rigsretssag. Men republikanerne kan tabe flertallet i ét eller begge kamre ved midtvejsvalget til november, og dermed kan muligheden opstår for, at en rigsretssag kan indledes.