USA er ikke på vej i krig med Iran, og der kommer ingen militære svar fra USA efter de iranske missilangreb på to luftbaser med amerikanske soldater.
Det var meldingen fra USA's præsident Donald Trump på det pressemøde, han holdt i eftermiddag, siger DR's USA-korrespondent Steffen Kretz i Washington D.C.
- Vi så en afmålt præsident Trump som læste en forberedt tale op, og han tog ikke imod spørgsmål.
Vil presse Iran til forhandlinger
Trump varslede i stedet øgede økonomiske sanktioner mod Iran, der ifølge præsidenten træder i kraft øjeblikkeligt. Det er endnu uvist, hvordan og hvad sanktionerne kommer til at ramme.
- Målet er at presse Iran til forhandlingsbordet. Det USA håber at opnå er dels, at Iran aldrig udvikler atomvåben og dels, at Iran stopper med at støtte det, som Trump kalder terrorbevægelser i regionen, forklarer Steffen Kretz.
General Qassam Soleimani, som USA dræbte i et missilangreb i Irak i fredags, var som leder af den iranske Quds-styrke ansvarlig for at opbygge og støtte en række pro-iranske militser i Mellemøsten. Blandt andre Hizbollah i Libanon og houthi-bevægelsen i Yemen.
Irans missilangreb på to luftbaser i Irak, der blandt andet huser amerikanske soldater, var netop for at gengælde drabet på Soleimani.
- Trump kom med en fremstrakt hånd, men spørgsmålet er, om det er vilkår, som præstestyret i Iran vil acceptere, forklarer Steffen Kretz.
I sin tale sagde Donald Trump blandt andet, at han ønsker, at Iran får en "stor fremtid med velstand, som de fortjener, i harmoni med andre lande i verden" og at "USA er klar til at omfavne fred med alle, der vil det."
Lektor: USA's respons giver mening
Ifølge Peter Viggo Jakobsen, lektor på Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, giver det god mening, at USA tilsyneladende ikke vælger at angribe Iran med militære midler igen.
- Det ville have været mærkeligt, hvis USA havde angrebet Iran militært, da iranerne ikke gjorde mere, end de gjorde, da de angreb de to luftbaser i Irak. Det var det mindste, Iran kunne gøre, siger han.
Ingen personer blev tilsyneladende dræbt i missilangrebet, som Iran forinden havde advaret om. Det er endnu uvist, om Iran vil foretage flere gengældelsesangreb mod USA.
- Jeg vil ikke udelukke, at der kan komme flere angreb på baser med amerikanske soldater, men så er det ikke på ordre fra Iran, lyder vurderingen fra Peter Viggo Jakobsen.
Sejr for Iran, hvis USA forlader Irak
Irans øverste religiøse leder, Ayatolla Ali Khamenei, sagde i dag, at det iranske missilangreb på de to baser er "et slag i ansigtet", og at Iran fortsat vil kæmpe for at fordrive USA fra regionen.
- Iran vil fortsat arbejde med at støtte grupper i andre lande i Mellemøsten, og Iran og USA er stadig på direkte konfrontationskurs, men ikke med militære midler, siger lektor på Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen.
Efter angrebet på Soleimani i Iraks hovedstad, har Iraks parlament vedtaget en resolution, der beder præsidenten sende alle udenlandske tropper ud af Irak.
- Det er endnu for tidligt at sige, hvem der kommer stærkest ud af konflikten. Men hvis det ender med, at USA ryger ud af Irak, vil det være en kæmpe sejr for Iran. Men mit gæt er, at det ikke komme til at ske foreløbigt, siger Peter Viggo Jakobsen.
Der er 130 danske soldater i Irak pt. Omkring 100 bliver midlertidig flyttet til Kuwait, oplyste den danske statsminister Mette Frederiksen i dag.
Almindelige mennesker betaler prisen for krig
FN's generalsekretær sætter pris på, at Trump tilsyneladende ikke optrapper krisen yderligere. Det siger hans talsmand her til aften.
- Det, der er vigtigt for os, er, at lederne trækker sig fra en større konfrontation, og gør hvad de kan for at undgå yderligere eskalation af krisen, siger Stephane Dujarric efter Trumps pressemøde.
- Det er vores allesammens pligt at gøre alt, hvad vi kan, for at undgå en krig i Golfen, som verden ikke har råd til. Det er som altid almindelige mennesker, der betaler den største pris, lød opfordringen fra Dujarric.