Steffen Kretz: Indrejseforbud er en sejr for Donald Trump

Et indrejseforbud mod folk fra især muslimske lande er blevet godkendt midlertidigt af USA's højesteret.

(Foto: © Grafik: Morten Fogde Christensen, DR Nyheder)

Præsident Donald Trumps indrejseforbud mod indbyggere fra otte lande - hvoraf de seks er overvejende muslimske - er blevet midlertidigt godkendt af USA's højesteret.

Det sker på trods af, at to lavere retsinstanser er i gang med at behandle, om indrejseforbuddet overhovedet er lovligt.

- Alene den beslutning ses af Trumps regering som en stor politisk sejr, fordi spørgsmålet om at begrænse immigration fra især muslimske lande var helt centralt i Donald Trumps valgkamp sidste år, siger Steffen Kretz, DR's korrespondent i USA.

Indrejseforbuddet rammer indbyggere fra landene Tchad, Iran, Libyen, Nordkorea, Somalia, Syrien, Venezuela og Yemen.

Konsekvenser for de ramte lande

Højesterets afgørelse betyder, at indbyggerne fra de otte lande i det store hele vil blive afskåret fra at rejse til USA.

- Ingen borgere fra de otte lande vil fremover kunne emigrere til USA. De færreste vil kunne komme til USA for at rejse eller studere, og mange vil ikke engang kunne få et turistvisum. Men reglerne varierer fra land til land, siger Steffen Kretz.

- For eksempel vil Iran stadig kunne sende udvekslingsstuderende til USA, men de vil blive udsat for en ekstra grundig sikkerhedsscreening.

Et andet eksempel er Somalia, hvor befolkningen bliver helt afskåret fra at emigrere til USA - nogle få vil dog kunne få turistvisum, hvis de klarer en særlig grundig sikkerhedsprøve.

Klart signal fra Højesteret

Det forbud, som Højesteret nu har midlertidigt godkendt, er den tredje udgave af præsidentens forbud mod indrejse af indbyggere fra hovedsageligt muslimske lande.

Et forbud, som er blevet begrænset af dommere på delstatsniveau.

- Det, som Højesteret har besluttet, er, at præsident Trumps indrejseforbud skal træde i kraft nu, selvom to lavere retsinstanser vil behandle, om indrejseforbuddet overhovedet er lovligt.

- Så på den måde sender Højesteret et klart signal om, at hvis hele balladen om indrejseforbuddet på et tidspunkt ender med at blive anket til USA's øverste retsinstans, så vil dommerne her give grønt lys til forbuddet.

Donald Trump underskrev allerede i januar i år et dekret, der begrænsede indrejse af borgere fra en række overvejende muslimske lande, hvilket skabte stor furore i de amerikanske lufthavne.

- Afgørelsen kritiseres skarpt af menneskeretsgrupper, der beskylder Trump for at være anti-muslimsk, og de peger på en lang række af præsidentens udfald mod muslimer i hans taler og på hans Twitter-konto, siger USA-korrespondent Steffen Kretz.