Steffen Gram om atomaftale: Det her er meget, meget stort

Aftalen om Irans atomprogram er meget vidtrækkende, siger DR-korrespondent.

EU’s udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini, og Irans udenrigsminister, Javad Zarif, har torsdag aften fremlagt en rammeaftale for Irans atomprogram, hvor de er blevet enige på en række nøglepunkter. (Foto: © JEAN-CHRISTOPHE BOTT, Scanpix)

Aftalen, som Iran i dag har indgået med seks stormagter, overgår alle forventninger.

Det siger DR-korrespondent Steffen Gram, der har fulgt forhandlingerne om Irans atomprogram i den schweiziske by Lausanne.

- Det her er meget, meget stort. Simpelthen, siger han.

Forhandlingerne er kulminationen på 12 års forsøg på at få kontrol med Irans atomprogram. I denne omgang har forhandlingerne varet i otte dage, og på grund af store uenigheder har nogle af parterne truet med at forlade Hôtel Beau Rivage, hvor atromprogrammet blev diskuteret.

Derfor var det ikke forventet at parterne, som det skete i dag, torsdag, kunne fremlægge en rammeaftale, hvor de er blevet enige på en lang række meget centrale punkter.

- Det er meget mere detaljeret, end nogen kunne have forventet, siger Steffen Gram.

Sanktioner hæves

Af aftalen fremgår det blandt andet, at Iran ikke må bygge nye faciliteter til at berige uran i de næste 15 år. Landet skal skære antallet af centrifuger med samme formål ned med en tredjedel, og hvor Iran tidligere har været i stand til at berige uran op til 20 procent, hedder den øvre grænse nu bare 3,67 procent. Samtidig vil Iran blive underlagt en kontrolmekanisme, som intet andet land i verden har været udsat for, siger Steffen Gram.

Iran har på grund af sit atomprogram været hårdt ramt af sanktioner fra EU, FN og USA, hvilket er gået ud over både den finansielle sektor og oliesektoren.

Men i takt med at landet – beviseligt – overholder den nye rammeaftale, vil sanktionerne blive hævet, forklarer Steffen Gram.

- Men hvis iranerne skulle beslutte sig for at snyde og gå efter en atombombe, træder sanktionerne automatisk i kraft igen, siger DR-korrespondenten, der fortæller, at dette punkt har været magtpålæggende for de såkaldte 5+1-lande.

Betegnelsen dækker over de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd (USA, Kina, Rusland, Storbritannien og Frankrig) samt Tyskland.

Tre måneder til endelig aftale

Repræsentanter fra de seks lande samt Iran har nu knap tre måneder til at nå til enighed om en endelig bindende aftale. Deadline er 30. juni.

Lykkes det, vil vi opnå en mere sikker verden, har Barack Obama sagt på et pressemøde i Det Hvide Hus i Washington, efter indholdet af rammeaftalen blev kendt.

Ifølge Janne Bjerre Christensen, der er postdoc i International Sikkerhed ved Dansk Institut for Internationale Studier, er dette aftalen, vi har ventet på.

- Der skal en masse tekniske detaljer på plads, men for mig at se er dette gennembruddet, siger hun til Ritzau.

Ifølge Janne Bjerre Christensen skal vi ikke vente til 30. juni med at være sikre på, at der kommer en aftale.

- Der ER en aftale, fastslår hun.