'Statsterrorisme' og 'flykapring': EU-ledere raser over passagerflys tvungne landing i Hviderusland

Allerede i morgen vil EU-landene behandle sagen på et topmøde.

En hund tjekker bagagen fra Ryanair-flyet, der blev tvunget til Minsk. (Foto: © -, Scanpix)

"Helt uhørt", "Totalt uacceptabelt", "statsterrorisme".

Sådan lyder nogle af de fordømmelser, som nu regner ned over Hviderusland.

Her til eftermiddag blev et Ryanair-passagerfly med 171 passagerer ombord tvunget til at lande i den hviderussiske hovedstad, Minsk. Flyet var på vej mod Litauens hovedstad, Vilnius, fra Athen.

Efter landingen i Minsk blev den fremtrædende hviderussiske regeringskritiker Roman Protasevitj, der var ombord på flyet, anholdt.

Ryanair-flyet kort efter landingen i Minsk. (Foto: © -, Scanpix)

Falsk bombetrussel

De præcise omstændigheder er stadig en smule uklare.

Men meget tyder på, at myndighederne i Hviderusland brugte en falsk bombetrussel mod flyet til at tvinge det civile passagerfly til landing. Et kampfly blev også sendt på vingerne for at eskortere passagerflyet.

- Hvis man kigger ned over listen af reaktioner fra europæiske ledere, så står det ret klart, at der ikke er ret mange, der køber Hvideruslands forklaring, siger Matilde Kimer, DR Nyheders korrespondent i Rusland og Hviderusland, som også kaldes Belarus.

Den anholdte regeringskritikker Roman Protasevitj (arkivfoto). (Foto: © Tatyana Zenkovich, Scanpix)

EU-lederne finder det alt for påfaldende, at det netop var et fly med en fremtrædende regeringskritiker ombord, som blev omdirigeret.

- Roman Protasevitj har haft et enormt publikum i Hviderusland. Han har styret en kanal på det sociale medie Telegram, hvor han især under de store protester i sommer var en af de bedst informerede overhovedet og blev et samlingspunkt for oppositionen, forklarer Matilde Kimer.

Ifølge den hviderussiske oppositionsleder, Svetlana Tikhanovskaja, risikerer Roman Protasevitj dødsstraf i Hviderusland.

Tilhængere af Roman Protasevitj mødte i eftermiddag op i Vilnius, hvor aktivisten bor. (Foto: © ANDRIUS SYTAS, Scanpix)

'Flykapring'

Episoden udløser skarpe reaktioner rundt omkring i EU.

Polens statsminister, Mateusz Morawiecki, fører an. Han kalder sagen for en "flykapring", der er et "hidtil uset tilfælde af statsterrorisme".

Morawiecki har bedt om at få udvidet dagsordenen, når EU-landene holder topmøde i morgen, mandag. Formålet er at diskutere "øjeblikkelige sanktioner" mod den hviderussiske præsident, Aleksander Lukasjenkos, regime.

- Det kan ikke gå ustraffet hen, skriver den polske statsminister på Twitter:

Litauens præsident, Gitanas Nauseda, er helt enig. Han taler også om en "hidtil uset" handling og kræver Roman Protasevitj løsladt.

- Jeg anmoder Nato- og EU-allierede om øjeblikkeligt at reagere på truslen mod international flytrafik fra regimet i Hviderusland. Det internationale samfund må tage øjeblikkelige skridt for, at dette ikke gentager sig, siger præsidenten ifølge Reuters.

Litauens regering har således opfordret EU-landene til at gå sammen om at anbefale, at fly nu undgår at flyve gennem hviderussisk luftrum. Forslaget vil blive fremsat på EU-topmødet i morgen, oplyser landets udenrigsministerium. Litauen har også bedt EU-landene om at indkalde ambassadører fra Hviderusland til samtale, skriver Reuters.

'Vil få konsekvenser'

Også på Twitter kalder formanden for EU-Kommission, Ursula von der Leyen, episoden for "helt uacceptabel".

Hun advarer samtidig om, at sagen vil få konsekvenser:

EU's udenrigschef, Josep Borrell, understreger, at Hviderusland er ansvarlig for de ombordværende passagerers sikkerhed:

- Vi holder den hviderussiske regering ansvarlig for sikkerheden for alle passagerer og flyet. ALLE passagerer skal have lov at fortsætte deres rejse øjeblikkeligt, skriver han.

Også den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), kalder situationen "ekstremt alvorlig" og "grotesk." Danmark kræver desuden Roman Protasevitj "løsladt øjeblikkeligt".

- Det er et brud på alle regler, hvis man tvinger et civilt passagerfly ned på den måde, så det er selvfølgelig noget, vi skal reagere meget kraftigt på.

At anbefale passagerfly at flyve udenom hviderussisk luftrum kan være en mulig reaktion, men det skal først diskuteres på EU-plan, lyder det fra udenrigsministeren.

- Det kan have alvorlige konsekvenser for Hviderusland. Men det gælder om at få undersøgt, hvordan det kan ske, og så må vi drage konklusionerne.

Ryanair oplyser kort efter klokken 21 ifølge Reuters, at flyet nu er landet sikkert i Vilnius.