Stasi spøger stadig: Tyskerne stoler ikke på Facebook

Masseindsamling af data vækker grumme minder om diktatur og spionage i Tyskland.

I 2013 forlød det, at den tyske kansler, Angela Merkel, var blevet aflyttet af den amerikanske efterretningstjeneste. (Foto: © FABRIZIO BENSCH, Scanpix)

Klisterbånd over webkameraet på den bærbare computer, alternative brugernavne på Facebook, og gammeldags breve i stedet for e-mails.

Tyskerne er meget optagede af at passe på dem selv og deres personlige data, når de surfer på internettet. Det er kun blevet understreget efter den seneste tids afsløringer af Facebooks omgang med personlige oplysninger.

Og det er der meget konkrete historiske årsager til, fortæller Philipp Alexander Ostrowicz, der er dr.phil. i tysk litteratur og kultur ved CBS - og tysker.

- Vi tyskere har oplevet store overvågningssystemer både under nationalsocialismen og senest i DDR i Østtyskland med Stasi. Jeg mener, det er derfor, at tyskere er så optagede af, hvor deres data bliver lagret, siger han.

Stoler ikke på Facebook

Da det i midten af marts blev afsløret, at analyseselskabet Cambridge Analytica i 2014 indsamlede oplysninger om op mod 87 millioner Facebook-brugere uden deres viden, blev der verden over rettet ny kritik af Facebook og deres lemfældige omgang med brugernes data.

Ifølge aviserne New York Times og The Guardian har de personlige oplysninger været brugt til at manipulere både det amerikanske præsidentvalg i 2016 og brexit-afstemningen i Storbritannien samme år.

Omkring 310.000 tyskere har fået suget personlige data fra deres facebookprofiler.

Skandalen har fået det statslige tyske medie ARD til via en rundspørge at undersøge tyskernes tillid til Facebook.

Og den kan ligge på et meget lille sted, viser det sig. Ni ud af ti tyske Facebook-brugere har ringe tillid til, at Facebook passer på deres personlige oplysninger på forsvarlig vis. 32 procent af de adspurgte svarer endda, at de ”slet ingen” tillid har til Facebook.

- Facebook symboliserer det, man på tysk kalder en ”Datenkrake” (data-blæksprutte, red.). Det vil sige en virksomhed, der suger data fra borgerne og samler det. Du ved intet om, hvor din data bliver gemt, og hvad de gør med den. Og så laver de forretning med det, fortæller Philipp Alexander Ostrowicz.

12 procent af de adspurgte svarede, at de nu vil begrænse deres brug af det sociale medie, og to procent vil helt stoppe med at logge på.

Jeg har jo intet at skjule

Debatten om datasikkerhed har længe været hedt emne i den tyske debat.

Tyskland har, igen af historiske årsager, en af de mest restriktive overvågningslove i verden.

Og det skabte da også heftig debat, da regeringen sidste sommer vedtog en række tilføjelser til overvågningslovene, som blandt andet gjorde det lettere for myndighederne at installere overvågningskameraer og at indsamle data om befolkningen.

Samme modstand oplever tyskfødte Philip Alexander Ostrowicz ikke hos den danske befolkning.

- I Danmark er det meget udpræget, at man siger: ”Jamen, jeg har jo ikke noget at skjule, så hvorfor er det så vigtigt, at ingen ved, hvad jeg foretager mig”.

- Der er bare en grundlæggende tillid til, at staten beskytter os imod de her virksomheder som for eksempel Facebook, og så skal det nok gå.

Tyskernes holdning er derimod meget følelsespræget, mener han.

- Jeg oplever ofte, at tyskerne synes, det er ganske skræmmende, hvordan man i Danmark har centraliseret data. For eksempel ved at staten sender dig din årsopgørelse. Det, synes de, er meget mærkeligt.

Philip Alexander Ostrowicz understreger, at den store skepsis over for internettet særligt er udbredt blandt den ældre del af befolkningen.

I undersøgelsen fra ARD har de kun spurgt tyskere over 18 år, og de unge tyskere tegner sig for en mildere holdning, mener Philipp Alexander Ostrowicz.

- De unge jeg har talt med havde en mere diffus mistillid. Men var meget mere åbne end mine forældre for eksempel.