Stalin gør comeback i Rusland - nationalister skriver historien om

Patriotisme er den nye religion i Rusland, hvor man møder et nyt, positivt syn på landets kommunistiske fortid.

I de seneste to år er der dukket mindst otte Stalin-monumenter op i Rusland. (Foto: © Lau Kræn Svensson, DR)

"Rusland vores hellige nation - Rusland vores elskede land" bliver der sunget på scenen.

Bagefter begynder teknorytmerne at pumpe i takt med det blå neonlys, og 500 russiske historiestuderende danser med. Der er fest i ungdomslejren Tavrida på den russiskkontrollerede halvø Krim.

Patriotisme er ikke kun omdrejningspunkt i sangen eller for sommerlejren. Det er en bølge, der skyller ind over Rusland i disse år, fortæller DRs Rusland-korrespondent, Matilde Kimer. Hun har rejst rundt i Rusland op til det kommende parlamentsvalg på søndag og besøgte blandt andet sommerlejren Tavrida.

- Efter en langvarig økonomisk nedtur i 90’erne er russerne ved at opbygge en ny identitet ved at dyrke nationalismen. Og det er i høj grad regeringen med Putin i spidsen, der er bannerførere på det nationalistiske projekt, fortæller Matilde Kimer.

Se optagelser fra ungdomslejren i traileren:

Nødvendig udrensning

Det er også Putin og hans regering, som betaler for de unges ophold på sommerlejren.

Nogle af de politiske taler på sommerlejren tager udgangspunkt i Ruslands store ledere fra historien.

Olga Vasiljeva tilhører præsidentadministrationen, og i sin tale har hun en powerpoint med et stort billede af Josef Stalin. Hun har udvalgt citater fra den sovjetiske leder, som hun læser højt for de studerende.

Men netop Stalin har gjort Olga Vasiljeva upopulær blandt mange russere. Hun har hævdet, at Stalins udrensninger var nødvendige og også er blevet overdrevet i historiebøger. Det skriver flere medier, heriblandt Moscow Times.

Men regeringen har vendt det døve øre til kritikken af Olga Vasiljeva. For præcist en måned siden blev hun valgt som Ruslands nye undervisningsminister.

Stalin-statuer

Det er ikke kun undervisningsministeren, der mener, at historikerne har overdrevet Stalins handlinger.

I landsbyen Shelanger, vest for Uralbjergene, ligger en kødfabrik. Foran fabrikken knejser en stor statue op imod et stort rødt flag med hammer og segl.

Statuen forestiller Stalin, fire meter høj og guldbelagt. Med udstrakt hånd hilser han på arbejderne fra fabrikken.

Statuen er ny. Det er fabriksejeren, Ivan Ivanovitj Kazankov, som fik Stalin-statuen opført sidste år.

- Alt hvad han gjorde, var for folket. Han var et godt og stærkt menneske, siger fabriksejeren.

Se Stalin-statuen ved kødfabrikken i videoen:

Flere russere deler fabriksejerens opfattelse af den sovjetiske leder. I de seneste to år er der i Rusland blevet rejst mindst syv statuer eller buster af Stalin.

Nyt syn på Gulag

Det var Josef Stalin, der oprettede Gulag-lejrene i 1928. Det var arbejdslejre, hvor det sovjetiske styre spærrede millioner af politiske modstandere inde og tvang dem til at udføre hårdt fysisk arbejde.

Én af de gamle arbejdslejre, Perm-36, er blevet omdannet til et museum. Tidligere var det drevet af en uafhængig organisation, men for tre år siden blev de smidt på porten. I dag er museet drevet af den russiske stat.

Og de statslige guider fortæller ikke samme historie om, hvordan lejrene blev brugt til at undertrykke politiske modstandere, siger kritikkere.

Det er da også sparsomt, hvad den statslige guide fortæller om fangernes barske levevilkår, da DR er på besøg. Guiden er mere optaget af at fortælle om, hvordan Rusland sejrede i 2. Verdenskrig.

- På rundturen i lejren kommer vi forbi et billede, der forestiller to kvinder og en mand i færd med at fælde et kæmpe træ, mens de står i sne op til knæene. Guidens kommentar til billedet er, at det viser rigtige, russiske heltinder, som arbejder for fædrelandet, mens mændene er i krig, fortæller Rusland-korrespondent Matilde Kimer.

Det er dog tvivlsomt, om kvinderne på billedet med deres gode vilje har haft lyst til at stå i frostgrader, der i Sibirien kan komme ned på minus 60.

Se en video fra Gulag-lejren Perm- 36: