Stadig ingen nødhjælp til Aleppo

Siden onsdag har 40 lastbiler læsset med nødhjælp været strandet nær den tyrkiske grænse.

Omkring 275.000 civile venter stadig på mad, vand, tæpper og andet nødhjælp i Aleppo. Her ses en motorcyklist foran en bygning i det oprørskontrollerede al-Shaar kvarter. (Foto: © Abdalrhman Ismail, Scanpix)

40 lastbiler med mad nok til at brødføde 185.000 mennesker i en måned holder stadig stille nær den tyrkiske grænse. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Selvom der har været våbenhvile i Syrien siden 12 september, er det ikke lykkedes at få nødhjælp frem til de omkring 275.000 syrere, der er fanget i det oprørskontrollerede østlige Aleppo.

Nødhjælpen er strandet, fordi FN ikke har tilstrækkelige sikkerhedsgarantier fra alle de involverede parter.

For at få nødhjælpen frem, skal vejen ind til byen - Castello Road - blive en såkaldt demilitariseret zone.

Det kræver, at de stridende parter trækker sig tilbage fra vejen, men ifølge lokale oprørsstyrker har den syriske hær endnu ikke forladt området. Derfor nægter oprørerne at rømme deres positioner omkring Castello Road.

Dansk Flygtninghjælp: Det er super skuffende

Hos Dansk Flygtningehjælp følger man situationen i Syrien nøje, og ifølge generalsekretær Andreas Kamm er det mildest talt skuffende, at det ikke er lykkedes at få nødhjælpen frem til de hårdt pressede civile i Aleppo:

- Det er vi her i Flygtningehjælpen meget skuffede over, at man ikke har kunnet løse. Nu er det jo en uge siden, våbenhvilen trådte i kraft, og den har altså ikke været implementeret til det punkt, hvor man hjælper de allerhårdest ramte i Aleppo, siger han til DR Nyheder.

Andreas Kamm forklarer, at de mennesker, som er fanget i Aleppo, mangler de helt basale fornødenheder såsom mad, vand og tag over hovedet. For slet ikke at tale om de ekstra uheldige, som har behov for lægehjælp.

- Så man kan sige, de lever en meget trængt - ja man kan vel nærmest ikke kalde det en tilværelse. Det hele er på spil, og så har de levet i den her konflikt i over fem år, siger han.

Dansk Flygtningehjælp har selv omkring 35 lastbiler pakket med nødhjælp, der blot venter på, at situationen bliver mere stabil.

- De kan køre om fem minutter! Men det giver ingen mening, for de kan ikke komme igennem, siger Andreas Kamm.