Spansk højrefløjsparti giver DF's nye EU-familie en kold skulder

Spanske Vox har valgt at tilslutte sig den gruppe, som Dansk Folkeparti hidtil har været medlem af.

Spanske Vox vil ikke være en del af den nye EU-kritiske gruppe i Europa-Parlamentet. (Foto: © Jon Nazca, Scanpix)

Selvtilliden var høj, da Europa-Parlamentets nyeste EU-kritiske højrefløjsgruppe, Identitet og Demokrati (ID), i går blev præsenteret på et pressemøde i Bruxelles.

Gruppen består af 73 politikere fra ni europæiske partier, heriblandt italienske Lega, franske Rassemblement National og Dansk Folkeparti.

Og gruppens selverklærede mål er at blive en afgørende magtfaktor, når de kommende beslutninger skal tages i Europa-Parlamentet.

- Jeg forventer, at der vil komme flere partier til, lød det fra Dansk Folkepartis nyvalgte europaparlamentariker, Peter Kofod.

Et af de partier, som gruppen har haft øje på, har været det højrenationalistiske spanske parti Vox.

Ved europaparlamentsvalget i sidste måned blev partiet for første gang valgt ind i Europa-Parlamentet med tre mandater. Og det har i den seneste tid markeret sig som et markant parti på Europas EU-skeptiske og indvandringskritiske højrefløj.

- Jeg håber, at vores venner fra Vox vil være vores allierede i det Europa, vi er i gang med at bygge, sagde Lega-leder Matteo Salvini, der har været en af bannerførerne for den nye højrefløjsgruppe, i slutningen af april.

Men nu har det spanske parti valgt at gå efter en plads i Europa-Parlamentets anden EU-skeptiske gruppe, Europæiske Konservative og Reformister (ECR).

Sådan så det ud, da Identitet og Demokrati blev præsenteret i går i Bruxelles. Men spanske Vox bliver ikke en del af gruppen. (Foto: © Stephanie Lecocq, Scanpix)

Takker for interesse

Det er den gruppe, som Dansk Folkeparti hidtil har siddet i sammen med blandt andre de britiske konservative og det polske regeringsparti, Lov og Retfærdighed.

Ifølge Peter Kofod ville det ikke være gunstigt for Dansk Folkeparti at blive i en gruppe, som er domineret af det polske regeringsparti.

Men spørger man Vox, er ECR en fasttømret og manøvredygtig gruppe, der har bevist, at de kan ”præge den parlamentariske proces” i Europa-Parlamentet.

Ikke mindst når det kommer til at beskytte ”friheden og retfærdigheden” i Europa - heriblandt de enkelte medlemslandes suverænitet.

Vox takker dog for ”den interesse, som andre partier og grupper i Europa-Parlamentet” har vist partiet.

Det nye Europa-Parlament træder formelt set til den 2. juli i år, og ID står til at blive den femtestørste gruppe, mens ECR bliver den sjettestørste. ECR har hidtil været Europa-Parlamentets tredjestørste gruppe.

De fire største grupper bliver henholdsvis den kristenkonservative EPP, den socialdemokratiske S&D, den liberale RE samt den grønne gruppe.