Sort mands død vækker harme: 'Jeg kan ikke forestille mig en betjent tænke, at det var okay'

Voldsom anholdelse i Minneapolis, USA, har sparket nyt liv i debatten om politiets behandling af sorte.

(Foto: © KEREM YUCEL, Scanpix)

46-årige George Floyd ligger med ansigtet drejet mod højre, så hans venstre kind er presset ned i afsfalten.

Ovenpå ham sidder en hvid betjent med sit knæ presset ned i nakken og hals på den 46-årige sorte mand. Betjentens hånd er placeret i lommen, efter at George Floyd er blevet lagt i håndjern.

- Jeg kan ikke få vejret, lyder det spædt fra George Floyd, der stadig bliver holdt nede i jorden.

Bønnen om at få betjenten til at flytte sig bliver gentaget. En person i nærheden råber af betjenten. Råber, at George Floyd har næseblod. At betjenten skal fjerne sig.

Betjenten bliver ved med at holde George Floyd nede, indtil der ankommer en ambulance. George Floyd har været bevidstløs i flere minutter på det tidspunkt. Redningsfolkene vender ham op på en båre.

George Floyd dør kort tid efter episoden, der udspillede sig i byen Minneapolis den amerikanske delstat Minnesota mandag aften.

Politiet rykkede ud, da de modtog en anmeldelse om en mand, mistænkt for at være i i gang med et falskneri. Ifølge politiets egen forklaring blev manden fundet siddende i en blå bil, hvor han så ud til at være påvirket.

- Da han kom ud af bilen, modsatte han sig fysisk. Betjente lykkedes med at få den mistænkte i håndjern og bemærkede, at han så ud til at lide medicinsk nød, lyder det i forklaringen fra politiet, hvorfor en ambulance blev tilkaldt.

'Det er helt ubegribeligt'

Få timer efter dukker der en ti minutter lang video op på sociale medier. Den viser anholdelsen af George Floyd. Ikke optakten til den, men at han er blevet lagt i håndjern, og at politibetjenten holder sit knæ nede på mandens hals.

Se videoen herunder. Vi skal advare om voldsomme billeder.

Det er en episode, der i den grad undrer tidligere politibejtent Seth W. Stoughton, der i dag er juraprofessor ved University of South Carolina.

Politiets træning plejer nemlig at understrege, at mistænkte skal holdes med maven i jorden, så kort tid som muligt, mens vedkommende bliver lagt i håndjern. Bliver den mistænkte liggende for længe, kan det betyde kvælning.

- Jeg kan ikke forestille mig, at en betjent i 2020 ærligt siger "ja, jeg troede, at det var okay at holde ham i den position i næsten fire minutter, efter at han er besvimet", siger Seth W. Stoughton til New York Times.

- Det er helt ubegribeligt for mig, fortsætter han.

'At være sort bør ikke være en dødsdom'

De fire betjente, der var involveret i anholdelsen, er blevet fyret fra Minneapolis Police med øjeblikkelig virkning. En konsekvens, som borgmester Jacob Frey, kalder "den rette beslutning". Episoden vil også blive efterforsket af FBI.

- At være sort i USA burde ikke være i en dødsdom, siger han i en tale fra i går aftes.

- Enhver del af det, jeg så, var forkert. Den betjent fejlede i den mest basale menneskelige forstand, fortsætter borgmesteren.

Episoden fra Minneapolis er ikke et enestående eksempel på, hvad der betragtes som hvide betjentes forskelsbehandling af sorte mennesker - og at der i flere tilfælde ikke bliver rejst anklage eller fældet dom over betjentene.

I juli 2014 døde den sorte mand Eric Garner med de samme sidste ord som George Floyd: "Jeg kan ikke få vejret", da han blev brutalt anholdt og kvalt af en hvid betjent. Han var mistænkt for at sælge cigaretter stykvis.

Lignende episoder har fundet sted siden, blandt andet i Georgia, hvor Ahmaud Arbery var ude at løbe, da han blev skudt af to hvide mænd, en far og søn. En pensioneret betjent holdt fast i, at Ahmaud Arbery var mistænkt for adskillige indbrud.

Senere viste overvågningsvideoer, at Ahmaud Arbery var gået ind på en byggeplads uden at stjæle noget. Først efter 74 dage blev de to mistænkte varetægtsfængslet.

I adskillige tilfælde er det overvågningsvideoer eller mobiloptagelser, der belaster politiets egne forklaringer i de sager.

- Der har været nok tilfælde og beviser, der viser, at politiet for ofte ikke fortæller sandheden om, hvad der virkelig er sket, siger Nekima Levy Armstrng, borgerrettighedsadvokat i Minneapolis, til New York Times.

Protester i Minneapolis

George Floyds egen familie forstår heller ikke, hvorfor der kunne stå flere betjente og se til uden at gribe ind, mens deres kære mistede bevidstheden.

- De skulle være der for at betjene og beskytte, men jeg kunne ikke se en eneste af dem løfte en finger for at gøre noget for at hjælpe, mens han tryglede for sit liv. Ingen af dem prøvede at gøre noget for at hjælpe ham, siger Tera Brown, mandens kusine, til CNN.

De tidligere episoder har udløst store protester mod myndigheder, ofte under sloganet 'Black Lives Matter'. George Floyds død er ingen undtagelse.

Protester i Minneapolis ledte i går aftes lokal tid til sammenstød med politiet. Demonstranter mødte op ved den lokale politistation, hvor de smadrede glasdøre på bygningen og sprayede graffiti på facaden, ligesom at patruljebiler ifølge Washington Post blev vandaliseret.

  • Demonstranter kom i sammenstød med politiet i går aftes. (Foto: © TWITTER/ @SCIENCEBYMAIL, Scanpix)
  • Demonstranter var gået på gaden for at vise deres utilfredshed med politiet. (Foto: © KEREM YUCEL, Scanpix)
  • På flere skilte stod der 'Black lives matters', som har været brugt under adskillige demonstrationer mod politiets vold mod sorte mænd. (Foto: © ERIC MILLER, Scanpix)
1 / 3

Kampklædt politi blev udsat for kast med sten og vandflasker og svarede igen med blandt andet tåregas og gummikugler.

Politiets reaktion har vakt harme hos Walter M. Shaub Jr., der er tidligere direktør for USA's kontor for regeringsetik. Han fremhæver, at væbnede demonstranter i flere uge har protesteret over coronanedlukningen i USA, uden at politiet er grebet ind.

- En flok hvide fyre med våben stormer Michigans hovedstad, og myndighederne gør ikke noget. Når folk protesterer over, at en hjælpeløs sort mand er blevet dræbt af politiet, fyrer myndighederne gummikugler og tåregas mod dem.

- Det her er foragteligt. Det her er Amerika, skriver han på Twitter.