Soldater i Myanmar skyder mod flygtende landsbyboere

Hæren i Myanmar affyrer mortérgranater og maskingeværild mod mindretal, der flygter fra nye uroligheder.

Her er det soldater fra Bangladesh' grænsevagt (BGB) ved grænsen Bangladesh-Myanmar (arkivfoto) (Foto: © MOHAMMAD PONIR HOSSAIN, Scanpix)

Soldater i Myanmar skyder mod hundredvis af landsbyboere fra rohingya-mindretallet, der forsøger at flygte fra Myanmar til Bangladesh.

Soldaterne skyder med både mortérgranater og maskingeværer. Det oplyser grænsevagter fra Bangladesh og nyhedsbureauet AFP's udsendte journalist ved grænsen.

Skyderiet fandt sted ved grænseposten Ghumdhum, hvor landsbyboere på flugt har været strandet siden fredag.

- De har skudt mod civile, de fleste af dem kvinder og børn, som skjulte sig i bakkerne ved grænsen, siger stationsleder ved Bangladesh' grænsevagt (BGB), Manzurul Hassan.

- De affyrede maskingeværer og mortérgranater uden varsel mod de civile. De har ikke konsulteret BGB, tilføjer han.

AFP's udsendte så de civile løbe for livet, da soldaterne begyndte at skyde.

Det var ikke umiddelbart klart, om der var dræbte og sårede.

Den nye bølge af uroligheder i Rakhine-delstaten får nu tusinder af rohingyaer til at forsøge at flygte fra Myanmar til Bangladesh. Det skriver Reuters og AP.

Militæret har indledt en offensiv i delstaten, efter oprørere natten til fredag angreb politi og grænseposter.

Dødstallet efter det natlige angreb er oppe på 89.

12 af de dræbte er politifolk eller soldater, mens 77 er rohingya-muslimer.

Det er ikke muligt at få bekræftet oplysningerne fra uafhængig side. Regeringen tillader nemlig ikke hverken journalister, hjælpeorganisationer eller andre at få adgang til området uden tilladelse.

  • I oktober sidste år indledte militæret en lignende offensiv mod rohingya-muslimerne, efter ni politibetjente blev dræbt i et tilsvarende angreb.

  • Militærets flere måneder lange offensiv resulterede i, at omkring 87.000 rohingya-muslimer flygtede til Bangladesh.

  • Mange af flygtningene har fortalt, hvordan deres familiemedlemmer blev dræbt, voldtaget eller på anden måde mishandlet.

  • Myndighedernes behandling af de omkring 1,1 million rohingyaer er blevet et af Myanmars mest omtalte problemer i en periode, hvor landet - med Aung San Suu Kyi i spidsen - er på vej mod demokrati efter at have afskaffet militærdiktaturet.

/ritzau/