Sociale mediers sortlistning kan presse IS tilbage i mørket

Twitters lukning af IS-profiler har minimal effekt og kan i værste fald skubbe terroristerne tilbage i lukkede grupper, mener eksperter.

En video, der viser halshugningen af den amerikanske journalist James Foley, er gået verden rundt. Han blev bortført i Syrien i 2012. (Foto: © NICOLE TUNG, Scanpix)

Videoen 'En besked til Amerika', der viser en blodig halshugning af den amerikanske journalist James Foley, har skabt stor debat og forargelse verden rundt.

Journalistens gidseltagere fra terrorgruppen Islamisk Stat (IS) lagde videoen op på sociale medier som Twitter og YouTube.

Efter henrettelses-videoen har Twitters administrende direktør, Dick Costolo, imidlertid meddelt, at de optrapper indsatsen mod IS' budskaber. Flere officielle IS-profiler er allerede blevet suspenderet. Og også YouTube har fjernet videoer.

- Der skulle en amerikaner til, men nu begynder både Twitter og YouTube, at fjerne flere tweets og videoer fra deres sites. Det er jihadisterne fra IS ikke tilfredse med. Jeg følger flere af deres folk på Twitter, som er meget vrede, siger DR Nyheders korrespondent Michael S. Lund.

Sætter tempoet ned

Men selv om en del af den krig, som IS fører, gennemføres på nettet, får Twitters suspendering af IS-brugere højst sandsynligt ikke den store effekt, vurderer Thomas Elkjer Nissen, der er militæranalytiker i Forsvarsakademiet.

- Det betyder i det store billede faktisk ikke så meget. Det er en temponedgang på deres informationskrig på nettet, men de vil finde andre måder at komme igennem på, siger han.

Der vil blive oprettet nye profiler under dække af noget mere uskyldigt, men som tilhængerne kan finde, spår Thomas Elkjer Nissen.

Risiko for at de isolerer sig

Åbenheden på de sociale medier har også en positiv side, mener Tobias Gemmerli, der er cand.scient.pol. med speciale i radikalisering på de sociale medier ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

- Jeg forstår ønsket om at begrænse noget, der er så ulækkert, men åbenheden på de sociale medier betyder både, at efterretningstjenester og forskere har adgang til meget information. Samtidig skaber åbenhed også konflikter internt i terrorgrupperne og en debat, som der har været behov for, siger han.

- Der er en risiko for, at udelukkelsen fra Twitter trænger folk tilbage i mørket i de lukkede grupper. Og her er det lettere at isolere sig, hvilket muligvis kan påvirke eskalationen af voldsdynamikker, vurderer Tobias Gemmerli.

Medier skal tænke sig om

Videoen med henrettelsen af James Foley lå ikke kun på de sociale medier. Store etablerede medier verden rundt har også omtalt og vist brudstykker og stillbilleder af den blodige og brutale halshugning. Også i TV Avisen kunne man se en lille bid fra videoen.

Ifølge terrorforsker Magnus Ranstorp fra Försvarshögskolan i Sverige skal medierne tænke sig godt om, inden de viderebringer IS' propaganda-materiale.

- Det er en hård overvejelse, som medierne må gøre sig. Der er et drama i medierne, for bringer det ene medie det ikke, så bringer et andet det. Og billederne er allerede ude alle steder på de sociale medier, så det er umuligt at undgå dem helt, siger han.

På Twitter er hashtagget #isismediablackout dukket op, som netop opfordrer journalister til ikke at viderebringe IS' billeder og videoer.

Ifølge Topsy.com, der er et analyseværktøj for sociale medier, er hashtagget brugt mere end 18.000 gange de seneste døgn, og det er blevet brugt over hele verden - mest i USA, men også enkelte gange i Irak og i Danmark.

Lukket univers for journalister

IS er kendt for ikke at lukke journalister ind. De har udelukkende åbnet for det internationale medie VICE, så derfor er journalister verden over afhængige af de billeder og videoer, som IS selv lægger ud på de sociale platforme, forklarer DR Nyheders korrespondent Michael S. Lund.

- Andre islamiske grupper har løbende lukket andre medier ind, men ikke IS. De prøver at gå uden om store medier. Henrettelsen af James Foley er dog noget anderledes. Her var deres mål, at få Obama i tale.

- Men det er på de sociale medier, at de fanger deres målgruppe. Fundamentalisterne slår ikke over på CNN eller BBC, fordi de i forvejen mener, at de medier ikke er troværdige, siger han.

IS blev dannet i april 2013 som en udbryderfraktion af terrorgruppen al-Qaeda i Irak. Udover deres koldblodige terror udbreder de deres budskaber via blandt andet velproducerede videoer, strategisk deling på de sociale medier og flotte engelsksprogede propaganda-magasiner.