Sociale medier er terroristers moderne kampplads

ISIS-oprørerne i Irak bruger Twitter, når de skal kommunikere til befolkningen og håne modstandere.

De militante islamister ISIS-krigere i Mosul-området bruger Twitter til at kommunikere med. Her ses de angiveligt med deres karakteristiske, sorte flag. DR kan ikke verificere tid og sted på fotoet. (Foto: © Fra YouTube)

- Tak for hjælpen USA.

Sådan skriver militante irakiske oprørere fra bevægelsen ISIS på sociale medier og vedlægger billeder af amerikanske militærkøretøjer, som de påstår at være i besiddelse af.

Det er bare et eksempel ud af mange, hvor militante islaminister lægger et indlæg på de sociale medier - en kommunikationsform, som terrorister i stigende grad tyer til, vurderer Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Institut for Strategi på Forsvarsakademiet.

- De sociale medier er i dag en integreret værktøj for terrorister. Det er nemt, koster ikke meget og så er det effektivt, fordi det spreder sig hurtigt til mange mennesker, siger han.

En amerikansk Humvee kontrolleret af ISIS. (© Twitter)

- Man har fundet nye måder at håne og drille supermagten på, tilføjer han.

Kan rekruttere på sociale medier

Så hvis man troede, at grupper som ISIS har primitive forhold, som ligger langt fra moderne sociale medier, så tager man helt fejl.

- Det er en gammeldags måde at forstå det på. Terrorister bruger de sociale medier i udbredt grad. Ikke bare i Irak, men også i eksempelvis Syrien. De sociale medier eksploderede også i forbindelse på det arabiske forår, siger Peter Viggo Jakobsen.

Han understreger, at de sociale medier også er en effektiv måde for terroristerne og grupperne at rekruttere støtter på.

Kan man stole på billederne?

Selv om det er effektivt for grupperne, er det svært for medier verden over at identificere, om videoer, billeder og oplysninger på de sociale medier er korrekte. Der er blandt andet risiko for, at det er gamle billeder og videoer, som de militante islamister håner amerikanerne med.

Men i forhold til ISIS' udmeldinger på de sociale medier er Peter Viggo Jakobsen sikker på, at billeder og videor er ægte.

- Jeg er íkke et sekund i tvivl om, at de er sande. Ellers ville amerikanerne også som det første have meldt ud, at de er manipulerede, siger han.

Han refererer også til, at indholdet og billeder på de sociale medier stemmer meget godt overens med adskillige rapporter om, at irakiske soldater har overgivet sig, og at terrorister har overtaget deres udstyr.

Skal afskække USA

Ud over at provokere og irritere USA har de militante islamister et klart mål med den aktive indsats på de sociale medier, forklarer Peter Viggo Jakobsen.

- Det skal afskække USA fra at sende mere udstyr og flere våben til Irak. De forsøger at skabe et billede af, at det ikke kan betale sig, fordi hæren alligevel bare lader terrorister overtage det, forklarer Peter Viggo Jakobsen.

En amerikansk Humvee kontrolleret af ISIS. (© Twitter)

Siden amerikanernes tilbagetrækning i 2011 har Irak oplevet bølger af vold, selvmords- og bombeangreb. Den islamistiske militante bevægelse ISIS har taget ansvar for flere af angrebene.

De irakiske sikkerhedsstyrker, som er trænet og udstyret af USA, har nærmest uden kamp overgivet sig, mens de militante islamister fra ISIS har overtaget flere byer.