Sociale medier er spærret: Ulla i Sri Lanka kan ikke svare folk, der skriver og er bekymrede

Myndighederne har lukket adgangen til medier som Facebook og Instagram.

Præster går ind i den ødelagte kirke St. Anthony's Helligdom, Kochchikadekirken efter eksplosionen i dag. (Foto: © DINUKA LIYANAWATTE, Scanpix)

De srilankanske myndigheder har indført udgangsforbud i hele landet og har samtidig lukket ned for sociale medier som Whatsapp, Instagram og Facebook.

I alt otte eksplosioner ramte tidligere i dag Sri Lanka med flere hundrede dræbte til følge. Tre luksushoteller og tre kirker blev i morges dansk tid ramt af eksplosioner, og senere fulgte en eksplosion i et mindre hotel og i en lejlighed under en af politiets anholdelser.

Syv er anholdt, og 207 meldt dræbt, hvoraf knap 30 er udlændinge - heriblandt tre danskere.

Ikke længe efter lukkede myndighederne for adgangen til de største sociale medier i landet, som en af regeringens ministre, Harsha de Silva, oplyser her:

Begrundelsen var, at de ville undgå misinformation og rygter i at spredes.

Ulla Dons, dansk rejseleder bosiddende i Sri Lanka, ville skrive til venner og bekendte, at hun var i god behold, da hun opdagede, at Facebook var spærret.

- Jeg troede, det var min internetforbindelse, der ikke virkede, siger hun.

Hun nåede at kontakte sin nærmeste familie inden da, men ikke alle.

- Bekymrede venner og bekendte har sendt beskeder, som jeg godt kan se løber ind, men jeg kan ikke svare på dem.

Sådan ser det ud, når Ulla Dons åbner sin facebook. Alle sociale medier er lukket ned i Sri Lanka for at forhindre rygter og misinformation.

Andre måder at få kontakt til folk i Sri Lanka

Selvom de store sociale medier som Facebook og Whatsapp er spærrede, så er der andre måder at kontakte folk på. Det fortæller Lars Damgaard Nielsen, journalistisk lektor på Syddansk Universitet med speciale i sociale medier.

- Det er ikke alle sociale medier, der er spærrede, for vi bruger nogle forskellige sociale medier rundt omkring i verden. Hvis man gerne vil have fat i nogen i Sri lanka, så er der tre måder: Man kan enten sende dem en mail, en sms eller forsøge på Twitter. Der går også rygter om, at Snapchat er åben, forklarer han.

Ulla Dons har selv valgt at sende mails til de nærmeste pårørende.

- Det er væsentligt at komme i kontakt med hinanden og sige, at der ikke er sket os noget, for der er jo mange, som er bekymrede, når vi befinder os midt i det her, siger hun.

Undgå misinformation

De givne sociale medier er spærrede i hele landet - så er det ligegyldigt, om man er på wifi eller 4G, forklarer Lars Damgaard Nielsen.

- Centralt i et land har man infrastruktur blandt teleselskaberne, hvor nogle bestemte servere skal snakke sammen. Man kan dreje på nogle nøgler, så man lukker for forskellige dele af kanalerne og dermed lukker for adgangen til forskellige dele af internettet. Det rammer alle de personer, som bruger internettet i Sri Lanka - også de danskere, der er der, siger han.

De srilankanske myndigheder har tidligere oplevet misinformation blive spredt på de sociale medier.

For lidt over et år siden gik en historie viralt på Facebook, som myndighederne var utilfredse med.

- Historien handlede ifølge i srilankanske myndigheder om vold mod muslimer i landet. Dengang var man utilfreds med Facebooks måde at reagere på. Man mente ikke, at de reagerede hurtigt nok. Så det her ligner en forebyggende blokade, fordi man ikke stoler på, at Facebook vil reagere hurtigt nok og fjerne misinformation, forklarer Lars Damgaard Nielsen.

Centerchef hos Borgerservice Ib Poulsen opfordrer pårørende i Danmark til at kontakte Udlændingeministeriets Borgerservice, hvis de ikke kan komme i kontakt med deres pårørende i Sri Lanka.