I den tyske delstat Slesvig-Holsten, der grænser op til Sønderjylland, ærgrer man sig over Danmarks beslutning om at indføre midlertidig grænsekontrol mod Tyskland.
- Den frygtede dominoeffekt er desværre indtrådt. Jeg er meget ked af udviklingen ved den dansk-tyske grænse, men jeg håber, at den stikprøveagtige grænsekontrol virkelig kun er midlertidig, siger Slesvig-Holstens europaminister, Anke Spoorendonk, til DR Nyheder.
En belastning
Anke Spoorendonk, som tilhører partiet Sydslesvigsk Vælgerforening, forventer, at grænsekontrollen vil få stor indvirkning på hverdagen i den dansk-tyske grænseregion og i det dansk-tyske samarbejde.
- Den er også en belastning for tyske og danske pendlere og arbejdstagere. I vores samtaler med den danske regering har ministerpræsidenten (i Slesvig-Holsten, red.) og jeg igen og igen gjort opmærksom på Slesvig-Holstens forbehold, siger Anke Spoorendonk:
- Det er helt klart, at grænsekontrol mellem enkelte lande ikke kan erstatte en afstemt europæisk flygtningepolitik. Og den har vi brug for i Europa, så friheden til at rejse indenfor Schengen-området kan opretholdes.
Kontrol ved grænserne i Danmark og Sverige:
- •
Danmark indfører grænsekontrol i foreløbigt ti dage. De første politibiler er ankommet til grænsen. Og den første bil er vinket ind.
- •
Beskeden om grænsekontrol blev meddelt af statsministeren på et pressemøde som reaktion på, at det svenske transportøransvar i dag er trådt i kraft.
- •
Alle, der rejser ind i Sverige, skal vise pas eller kørekort (ud over svenskere, der kan vise id-kort). Securitas er til stede i lufthavnen med 150 mand - på vegne af DSB.
- •
Syv personer er blevet afvist i Helsingør, mens en hel del personer efterhånden er blevet afvist ved kontrollen i Københavns Lufthavn. Blandt andet på grund af tvivl om id-kort, som der nu er slækket på.
- •
Flere end 90.000 personer har siden september rejst ind i Danmark. 13.000 er blevet i landet for at søge asyl i Danmark.