Skal kæmpe mod brande i Amazonas: Militærfly kaster nu flere tusind liter vand over flammerne

Brasilien sætter militæret ind for at forsøge at få styr på de rekordmange brande.

Efter massivt pres fra flere magtfulde ledere verden over, har de brasilianske myndigheder nu indsat militæret og luftvåbnet til at bekæmpe det rekordhøje antal brande i Amazonas.

Forsvarsministeren i Brasilien har på en pressebriefing oplyst, at myndighederne vil indsætte over 40.000 soldater og flere militærfly til at bekæmpe flammerne i verdens største regnskov.

Heriblandt to store Hercules-fly, som i dag er fløjet ind over Amazonas og har smidt flere tusind liter vand over brandene i regnskoven.

De har hver især en kapacitet på op til 12.000 liter vand, men det er altså bare en lille dråbe, hvis det sammenlignes med, hvor stort et område brandene lige nu spreder sig over i den enorme regnskov. Det fortæller DR's korrespondent i Sydamerika, Kristian Almblad:

- Det er på en eller anden måde lidt symbolsk, fordi de her brande fylder et gigantisk område. Et område, som er større end Indien.

- Men det er trods alt et signal om, at Brasilien tager det her alvorligt.

Om sommeren er det almindeligt, at der er skovbrande i Amazonas, men i år er antallet af brande rekordhøjt. Indtil videre har der været 85 procent flere skovbrande i området i år i forhold til hele sidste år.

Det billede er fra NASA's observation af jorden, som viser Sydamerika og de brande, der lige nu hærger i Amazonas, og som NASA her har kunnet fange i et billede taget i nattetimerne. (Foto: © JOSHUA STEVENS, Scanpix)

Alligevel har Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, tøvet med at sætte ekstra ind overfor de mange skovbrande. Det har fået magfulde ledere som både den amerikanske præsident, Donald Trump, og den franske præsident, Emmanuel Macron, til at lægge pres på præsidenten.

'Mange taler om, at landbruget har presset på'

Det er heller ikke Kristian Almblads vurdering, at ønsket om at sætte hæren ind er særlig stort hos præsidenten selv, selvom det er ham, der nu har underskrevet et dekret, der gør det muligt.

- Han er af den overbevisning, at de her skovbrande er en naturlig del af landbruget og livet i Amazonas, siger han.

Den højreorienterede præsident har førhen beskrevet beskyttelsen af Amazonas som værende en hindring for økonomisk udvikling i landet.

- Mange taler om, at det måske er landbrugsorganisationerne, altså den stærke landbrugslobby, der står bag og er blevet bange for det internationale pres og bange for en boykot af brasilianske varer i Europa, lyder det fra korrespondenten.

- Derfor har landbruget lagt så meget pres på den brasilianske præsident, så der bliver gjort noget.

Og det bliver i første omgang at sætte soldater og fly ind for at bekæmpe flammerne.

Skovrydning til fordel for både landbrug og minedrift er et stort problem i Amazonas, der er også kaldes "verdens lunger".

Ifølge The Economist er 800.000 kvadratkilometer af Brasiliens oprindelige 4.000.000 kvadratkilometer regnskov forsvundet. Hvis skov skal fjernes, et det at brænde skoven af en "nem" metode at bruge.

De mange brande sætter også det oprindelige folk, der bor i regnskoven, under pres.

Skovene i Brasilien spiller også en rolle i forhold til at lægge en dæmper på den globale opvarmning, da træerne i Amazonas optager CO2.