Arkitekttegnede møbler af danske designkoryfæer er populære som aldrig før. Det sætter sine spor på auktionsmarkedet, hvor især de tidligt producerede modeller og prototyper ligger i så højt et prisleje, at de udelukkende bliver solgt til samlere i udlandet:
- I kraft af at dansk design er blevet så populært, så er noget af det blevet så dyrt, at det ikke bliver solgt til danske købere. Det går primært til det asiatiske og amerikanske marked, når beløbene pludselig er oppe i sekscifrede og syvcifrede beløb, siger Kasper Nielsen, chef for vurderingseksperterne på Bruun-Rasmussens Auktioner.
Kasper Nielsen anslår, at når danskerne er på udkig efter danske design-møbler, går de efter klassikere fra Wegner, Poul Kjærholm og Arne Jacobsen og de bruger cirka 1000-70.000 kroner, og det beløb slår ikke til, hvis man vil have fat i de tidlige udgaver af møbelklassikerne.
De tidlige modeller er samlerobjekter
Mange af de dansk designede møbler har været i produktion siden de blev opfundet, så de kan have skiftet producenter flere gange gennem tiden. Derfor er de tidlige modeller som er udført af de originale producenter mere interessante for samlere.
Eksempelvis er Finn Juhls møbler særligt eftertragtede, hvis de er produceret hos snedkermester Niels Vodder. Niels Vodder arbejdede sammen med Finn Juhl i 1930'ene og 1940'erne, og der findes ofte under 100 eksemplarer af serierne lavet af Niels Vodder.
På Bruun-Rasmussens Auktioner blev Finn Juhls 'Høvdingestolen', udført af Niels Vodder, solgt for 330.000 kr.
I 2013 blev den dyreste stol i dansk auktionshistorie solgt til et hammerslag på 620.000 kr. Der var tale om lænestolen 'Den trætte mand' af snedkermester A.J. Iversen fra 1935. Stolen blev solgt til en udenlandsk køber.