"Coal. Guns. Freedom."
Sådan lød Mitch McConnells slogan, da han i 2014 - med succes - søgte genvalg som senator for den amerikanske stat Kentucky, der har en stor produktion af kul.
Så det er ikke så overraskende, at Mitch McConnell, der er leder for det republikanske flertal i Senatet, spiller en nøglerolle i modstanden mod præsident Barack Obamas nye klimaplan, der blev fremlagt i går.
Vil gøre alt
Planen går direkte efter at begrænse den andel af USA's energiproduktion, som kommer fra kulkraft. Før Obama officielt havde fremlagt de nye regler, lovede McConnell at gøre alt, hvad han kan for at stoppe dem.
- Jeg vil ikke se til, mens Det Hvide Hus retter sigtekornet mod livsnerven i vores stats økonomi, sagde senatoren ifølge Washington Post.
Faktisk begyndte Mitch McConnell at gøre alt, hvad han kunne for at modarbejde Obamas klimaplan for længe siden.
Senatoren arbejder tæt sammen med en gruppe af advokater og lobbyister for kulindustrien samt republikanske strateger, der fra starten af 2014 begyndte at mødes jævnligt for at lægge en strategi mod Obamas klimainitiativ, skriver New York Times.
Obamas finte
Præsidenten har ikke et politisk flertal bag sig i Kongressen i USA. Derfor er han gået gennem den amerikanske miljøstyrelse, Environmental Protection Agency (EPA), for at realisere sin klimaplan. EPA kan efter et præsidentielt dekret skærpe restriktionerne over for elværkerne.
Obamas republikanske modstandere mener, at Obamas finte er ulovlig, men Mitch McConnell og hans rådgivere blev tidligt klar over, at de havde ringe muligheder for at bremse de nye regler i Kongressen, skriver New York Times.
Derfor har McConnell og resten af kultilhængerne valgt en anden strategi, hvor de forsøger at bekæmpe klimaplanen fra stat til stat.
15 stater vil lægge sag an
Få minutter efter at Obama havde afsluttet sin passionerede fremlæggelse af klimaplanen, kunne justitsministeren i staten Vest Virginia, Patrick Morrisey, således meddele, at mindst 15 stater med republikansk ledelse vil sagsøge regeringen på grund af klimaplanen.
Søgsmålene bliver sandsynligvis ret enslydende, for der foregår en høj grad af koordinering blandt klimaplanens modstandere.
De har for eksempel allieret sig med American Legislative Exchange Council (ALEC) - en konservativ gruppe - delvist finansieret af kulindustrien - der har specialiseret sig i at bygge modellove mod stramnere miljø- og klimaregler. ALEC laver simpelthen fiks og færdig lovgivning, som de stater, der har samme politiske holdning som gruppen, efterfølgende kan indføre.
Og i juli blev ALEC færdig - en modellov, som giver stater særlig bemyndigelse til at afsætte ressourcer til at retsforfølge EPA.
Helt til højesteret
Modstanderne har groft sagt to muligheder for at bremse Obamas klimaplan, siger USA-korrespondent i DR Oliver Routhe Skov:
- Staternes sagsanlæg kan resultere i, at den amerikanske højesteret siger, at det her har Obama slet ikke magt til at gøre - og så skal præsidenten så forsøge at få den gennemført via Kongressen. Den anden mulighed er, at det hele bliver omstødt efter det præsidentvalg, der kommer i 2016.