For første gang i Saudi-Arabiens historie kan kvinder stille op som kandidater til valg i det dybt konservative, islamiske kongerige. Siden søndag har det været muligt at lade sig registrere som kandidat til en plads i lokalrådene ved de planlagte valg i december.
Det er også første gang, at saudiarabiske kvinder har stemmeret.
Kong Abdullah, der døde i foråret, har udstedt et tilsvarende dekret for fire år siden. Men de nye toner i forhold til kvindernes rettigheder har også givet anledning til kritik.
Offentlig støtte fra kongen
Konservative gejstlige advarer om en "sammenblanding af mænd og kvinder", "moralsk fordærv" og en "vestlig afsmitning på samfundet", mens kong Abdullahs arvtager, den nuværende kong Salman, har på den anden side offentligt støttet kvinders valgret.
Kvinder har hidtil ikke spillet nogen væsentlig rolle i det politiske liv i det sunnimuslimske kongedømme. De må ikke en gang køre bil som følge af den strenge Wahhabi-fortolkning af islam.
Langt fra vidtrækkende nok
Alligevel havde Abdullah for mere end to år siden udnævnt 30 kvinder til det 150-medlemmer store Shuraråd, der rådgiver regeringen.
Ifølge menneskerettighedsaktivister er valgreformen dog langt fra vidtrækkende nok. De ser ingen reel bevægelse i retning af mere demokrati i landet, der er styret af kongefamilie.
Det senest folkevalgte lokalråd fra 2011 har meget begrænsede beføjelser. De kan blandt andet godkende budgettet og komme med forslag. Desuden er kun to tredjedele af medlemmerne valgt, men resten bliver udpeget.
70 kvinder stiller op
Saudiarabiske medier oplyser, at de forventer, at omkring 70 kvinder i hele landet registrerer sig som kandidater. Valgplakater med billeder af mandlige og kvindelige kandidater er forbudt.
På selve valgdagen, vil der være særskilte valgsteder opdelt efter køn.
Valgdagen er efter planen fastsat til 12. december.
/ritzau/dpa