Saudi-Arabien vil have FN til at undersøge droneangreb

Kongeriget vil have undersøgt angrebet på verdens største olieforarbejdningsanlæg.

Røgen stiger fra olieanlægget i Abqaiq, som ligger cirka 60 km sydvest for Dhahran i det østlige Saudi-Arabien, i lørdags. (Foto: © -, Scanpix)

Et hold af internationale eksperter, heriblandt fra FN, skal undersøge det droneangreb, som i lørdags satte en stopper for halvdelen af Saudi-Arabiens olieproduktion.

Sådan lyder en invitation i hvert fald fra Saudi-Arabien, som samtidig kalder på international fordømmelse af angrebet på to olieanlæg i det østlige Saudi-Arabien, som fandt sted i weekenden.

Det skriver Reuters.

De første undersøgelser viser, at der blev brugt iranske våben til at udføre angrebet, oplyser det saudiske udenrigsministerium. Samtidig slår man fast, at det saudiske kongerige er klar til at forsvare sig mod yderligere angreb.

- Kongeriget er udmærket i stand til at forsvare sit land og sit folk og svare med magt mod dem, der angriber, lyder det yderligere i en udtalelse.

Ifølge udenrigsministeriet har angrebet først og fremmest haft til formål at ramme den globale olieproduktion og kan kædes sammen med tidligere angreb på den saudiske olieindustri i maj måned.

Her kan du se, hvor angrebene fandt sted. (© DR Nyheder)

Berettiget selvforsvar

Houthi-oprørere fra Yemen har taget ansvar for angrebet, men USA, som er allieret med Saudi-Arabien, mener at have dokumentation for, at det er Iran, der står bag angrebet. Landet har dog ikke fremvist nogen dokumentation for denne påstand.

Ifølge Irans præsident, Hassan Rouhani, var lørdagens angreb "berettiget selvforsvar og modangreb" fra Yemens Iran-støttede houthi-oprørere som følge af Saudi-Arabiens angreb i det krigsplagede land.

- Hvad angår droneangrebet, har dette problem sine rødder i invasionen af Yemen. De (den saudi-ledede koalition, -red.) bomber Yemen på daglig basis, udtaler præsidenten ifølge Reuters under et topmøde i Tyrkiet.

Både Iran og Saudi-Arabien har siden 2015 været involveret i en såkaldt stedfortræderkrig i Yemen, hvor de ikke selv har indsat landstyrker, men hvor de yder støtte til de lokale parter.

FN har ved flere lejligheder kaldt krigen for verdens største og mest oversete humanitære krise.

USA's regering har frigivet satellitbilleder af nogle af de ødelæggelser, som droneangrebet har forårsaget på de to olieanlæg. (Foto: © ho, Scanpix)

I Nato, hvor man fordømmer lørdagens angreb, har man udtrykt "stærk bekymring" over de stigende spændinger i regionen. Generalsekretær Jens Stoltenberg opfordrer samtlige parter til at overveje konsekvenserne.

- Vi opfordrer alle parter til at undgå, at sådanne angreb finder sted igen, fordi det kan have alvorlige konsekvenser for hele regionen, og vi er ekstremt bekymrede over risikoen for en eskalering, udtaler han ifølge France24.