Sådan får islamisterne penge til offensiv i Irak

De militante islamister fra gruppen ISIS har tilsyneladende penge nok. Midlerne kommer sandsynligvis fra donorer, bortførelser og afpresning.

ISIS får blandt andet penge ved at kræve vejskatter i de områder, de kontrollerer - som her i Mosul i Irak. (© Scanpix)

Den islamistiske gruppe Den islamiske stat i Irak og Syrien (ISIS) har indledt en omfattende og forbløffende succesfuld offensiv i Irak, hvor gruppen har indtaget flere byer.

Den slags kræver selvsagt et betydeligt antal krigere, som er villige til at gå i døden for sagen. Men ud over menneskelig kapital har man også brug for store finansielle ressourcer, som kan betale for våben, mad og løn til krigerne.

ISIS har tilsyneladende penge nok - den aktuelle fremfærd i Irak taler sit tydelige sprog.

Billedet bliver dog mere mudret, når man skal forsøge at udlede, hvor de mange penge kommer fra. Grupper som ISIS er jo ikke omfattet af regnskabspligt.

Så der må nødvendigvis blive tale om kvalificerede gæt. Her er nogle af de vigtigste indtægtskilder, som eksperter nævner i lyset af ISIS' seneste offensiv:

Donationer

En af de vigtigste forklaringer på, at ISIS nu truer al-Qaedas position som verdens toneangivende islamistiske gruppe, er ISIS' leder Abu Omar al-Baghdadi.

Al-Monitor skriver i et portræt, at al-Baghdadi har formået at skaffe sig direkte adgang til de midler fra stater, organisationer og velstående enkeltpersoner, som af den ene eller anden grund ønsker at støtte terrorbevægelser.

Før sad al-Qaedas leder Ayman al-Zawahri på pengekassen, hvorfra han så uddelte penge til blandt andre ISIS. Men nu behøver gruppen ikke vente længere - midlerne kommer direkte.

Iraks regeringsleder Nouri al-Maliki har tidligere beskyldt staterne Saudi-Arabien og Qatar for at sponsere ISIS.

Oliekilder

ISIS har adgang til olie- og gasfelter, der ligger i de områder, som gruppen kontrollerer i det nordøstlige Syrien.

Det anslås, at gruppen får en betydelig indtægt ved at sælge olie og gas på det sorte marked - og kundelisten tæller tilsyneladende mindst et overraskende navn.

Vestlige efterretningskilder fortalte i januar avisen Daily Telegraph, at Syriens præsident Bashar al-Assad har købt olie fra ISIS og andre grupper, som ellers skulle forestille at være regimets værste fjender. Formålet var at styrke grupperne og dermed fortællingen om, at oprørerne i Syrien er terrorister.

Bortførelser og afpresning

Under borgerkrigen i Syrien har ISIS stået bag utallige bortførelser af personer, som ikke deler deres radikale verdensbillede - også vesterlændinge.

Og udbetaling af løsepenge menes at skæppe godt i kassen - selvom beløbene i sagens natur ofte er hemmelige.

Dertil kommer, at gruppen gennemfører systematisk afpresning i de områder, hvor gruppen er aktiv i Syrien og Irak, oplyser eksperter til den amerikanske radiostation NPR.

Som den sicilianske mafia truer ISIS lokale forretningsdrivende til at betale beskyttelsespenge eller betale "frivillige" bidrag til international jihad.

Andre analytikere peger på, at gruppen i det hele taget høster indtægter fra kriminelle aktiviteter som plyndringer og opkrævning af vejskatter.