Så sit hus blive ødelagt på live tv: Nu træder Islands regering til

Det værst tænkelige scenarie er sket, lyder det fra lokal myndighed efter søndagens vulkanudbrud. Mandag mødes regeringen for at finde løsninger.

Grindavíks borgmester Fannar Jónasson siger, at meget lidt kan gøres, når den islandske natur tager over. (Foto: © HALLDOR KOLBEINS, Ritzau Scanpix)

- Det er en smule surrealistisk at se sin families hjem bare forsvinde. Det er uvirkeligt, og jeg er stadig ved at indse, hvad der sker.

Sådan lyder det fra Hrannar Jón Emilsson. Han ejer det første hus i Grindavik, som i løbet af søndag blev opslugt af lava, efter en vulkan i nærheden af byen på den sydlige halvø Reykjanes gik i udbrud tidlig morgen.

Det skete, kort efter at Islands myndigheder evakuerede byen på grund af forhøjet risiko for vulkanudbrud, og blot en måned efter et andet vulkanudbrud fandt sted tilbage i december.

Hrannar Jón Emilsson har været i gang med en renovering af huset gennem de seneste to år og havde planlagt at flytte ind i huset igen før jul, men på det tidspunkt var byen evakueret.

Nu kan han se sit hus blive opslugt af lava på diverse videoklip, der florerer i medierne, og det er "surrealistisk at se sit hus gå i stykker på live tv", påpeger han til den islandske tv-station RÚV.

Her kan du høre ham uddybe:

Regeringen mødes mandag

De knap 4.000 indbyggere i Grindavík blev ligesom Hrannar Jón Emilssons familie evakueret første gang før jul. Nu er de evakueret igen, og denne gang med noget større følger end sidst.

Tre huse er brændt ned eller opslugt af lava, og de nyeste billeder viser ifølge RUV, at et fjerde og femte hus kan være på vej mod samme skæbne.

Situationen er eskaleret lige så hurtigt som det, myndighederne kaldte "det værst tænkelige scenarie", selvom man havde forberedt sig de seneste måneder ved blandt andet at opsætte diger nord for byen, der skulle beskytte mod lavastrømme.

Vulkanudbruddet begyndte i én sprække søndag morgen og udviklede sig gennem dagen. En anden sprække åbnede sig omkring middagstid, og den var noget tættere på byen.

- Nu kigger vi på, om det er muligt at skabe en slags diger, der kan aflede lavaen ved at køle det ned. Hvordan vi end kan gøre det, skal det være væk fra havnen og industriområdet, som er byens hjerte, siger Víðir Reynisson, der er direktør for Civilforsvaret i Island, på en pressebriefing natten til mandag.

Tidligere på aftenen kunne beredskabet, der overvåger området med drone natten igennem, konstatere, at den seismiske aktivitet var stilnet af.

Det mindsker risikoen for nye revner, men der mærkes stadig små jordskælv, så det kan ikke udelukkes, skriver RUV.

Lava flyder ud af to sprækker nær byen Grindavík. (Foto: © Halldor Kolbeins, Ritzau Scanpix)

Meget lidt kan gøres, når naturen tager over

Ifølge statsminister Katrín Jakobdsdottír ændrer den nuværende situationen hele beredskabsplanen.

Derfor skal regeringen mødes mandag, lyder det fra statsministeren efter pressemødet.

- Vi kommer selvfølgelig til at forlænge vores støtte, betale løn og omkostninger til bolig, men vi vil også øge vores indsats for at sørge for mere husly til Grindavíks borgere, der har haft svært ved at finde genhusning i det svære boligmarked i hovedstadsområdet, siger hun.

- Vi vil også sørge for mere støtte til byens virksomheder, og vi vil fortsætte med at bygge diger, så vi kan beskytte byen så meget som muligt.

Der er dog ifølge flere islandske medier allerede sket betydelige skader på blandt andet infrastruktur.

- Nu skal vi have regeringens støtte. Vi ved, at vi har nationen med os i det her, men vi skal have bred opbakning, og det arbejder vi hårdt på, siger Grindavíks borgmester Fannar Jónasson til RUV.

Han pointerer, at meget lidt kan gøres, når den islandske natur tager over. Samme budskab havde også Islands præsident, der søndag aften talte til befolkningen.

- Vi må tage det, som det kommer, sagde han.

Opdateret kl. 22.54: Korrektion: Tidligere fremgik det, at det er to måneder siden, at der senest var vulkanudbrud i Grindavík. Det er retteligt en måned siden.