Det er to uger siden, at Storbritanniens premierminister til de flestes overraskelse udskrev valg, og i aftes mødtes de to kandidater til premierministerposten i den første direkte tv-debat.
I debatten anklagede lederen af Labour-partiet, Keir Starmer, den konservative premierminister Rishi Sunak for at efterlade et samfund i kaos og splittelse og en økonomi i sænk.
Ifølge Mathias Sindberg, der er journalist ved Dagbladet Information, har 14 års konservativt styre og en perlerække af premierministre, der har måttet kaste håndklædet i ringen, da også efterladt det britiske samfund med mange store udfordringer:
- Vi tænker jo stadig på Storbritannien som ikke bare et velstående land, men også et civilisationsbærende land i Vesten, så det er svært at forstå, hvor dyb en krise det britiske samfund befinder sig i, siger han i Deadline.
I dag lever hver femte brite i fattigdom, og befolkningens behov for fødevarebanker stiger. Mellem 2021 og 2022 steg antallet af nye brugere af fødevarebanker med 40 procent.
Den dybe fattigdom har Mathias Sindberg også bidt mærke i på sine reportagerejser i landet:
- Særligt uden for London møder man en type fattigdom, som de fleste i Danmark og Vesteuropa nok havde tænkt hørte fortiden til. Det er en fattigdom, som vi kender fra det tidlige industrisamfund og Charles Dickens. En fattigdom med tynde børn, slukkede varmeapparater og lange køer til suppekøkkenerne, siger han.
Se hele udsendelsen om Storbritanniens store nedtur i Deadline på DRTV.