Ryborg: EU har mange skattehuller som dem i Luxembourg

EU-landene forsøger at forhindre de lukrative skatteaftaler, som er blevet afsløret i Luxembourg. Men det er enormt svært, siger EU-korrespondent.

Europa-Kommissionen formand Jean-Claude Juncker fyldte 60 år i går - og fik en ny skattely-afsløring i fødselsdagsgave. (Foto: © FREDERICK FLORIN, Scanpix)

Disney-koncernen overgår nærmest Joakim von And, når det gælder evnen til at tjene penge.

Nye lækager fra skattelyet Luxembourg viser, at Disney-koncernen kun betaler 0,28 procent i skat af de milliarder af kroner, som koncernen tjener i Europa hvert år.

Den nye afsløring fra sammenslutningen af undersøgende journalister ICIJ viser, at firmaer som Skype, Black & Decker og Bombardier benytter samme metoder som Disney.

EU-korrespondent i DR Ole Ryborg betegner de seneste oplysninger i den såkaldte Luxleaks-skandale som "alvorlige":

- De bekræfter billedet af Luxembourg som skattely. Disney har for eksempel for eksempel fire selskaber i Luxembourg med en omsætning på mange milliarder kroner. Men de fire selskaber har kun en ansat og betaler kun en kvart procent i skat, fortæller Ole Ryborg.

Ubehagelig fødselsdagsgave

Han siger, at afsløringen kommer på et ubehageligt tidspunkt for Luxembourgs tidligere regeringschef Jean-Claude Juncker, som nu er formand for Europa-Kommissionen.

- Juncker fyldte faktisk 60 år i går, da de her afsløringer kom frem. Og den nye Europa-Kommission skal sværges ind ved EU-Domstolen i eftermiddag. Men i praksis sidder Juncker meget sikkert. Vi har set, at der ikke er noget pres fra Europa-Parlamentet for at vælte ham, siger Ole Ryborg.

Huller flere steder

Men EU-landene har fokus på de skattehuller, som Luxleaks har afdækket. Men opgaven er enorm.

- Man prøver at gøre noget. Så sent som i går, tirsdag, indgik EU's finans- og økonomiministre en ny aftale, der forsøger at stoppe datterselskaber, som helt åbenlyst kun har til formål at mindske skatten, fortæller Ole Ryborg:

- Men der er altså mange andre huller - for eksempel, når det gælder varemærker og patenter - som stadig er åbne. Og det er ikke kun Luxembourg, som har den her type aftaler. Holland og Irland har noget, der ligner. Så det er altså enormt svært for EU-politikerne at få lukket alle hullerne.