Russiske skibe mistænkt for spionage splitter færingerne: ’Man er ved at piske en stemning op’

I Tórshavn mener nogen, at de russiske skibe skal væk, mens andre synes, det ville være symbolpolitik.

I Tórshavn på Føæerne er man splittet i diskussionen om de russiske fiskeskibe, der mistænkes for spionage. (Foto: © Jan Macdonald Zuschlag-Arnskov, DR)

Reaktionerne har været mange, efter at DR i samarbejde med norske NRK, svenske SVT og finske Yle søndag fortalte, hvordan russiske fiskeskibe, der i årevis har lagt til i havne i Færøerne, blev afsløret med militært radioudstyr.

Flere oppositionspartier i Danmark kræver handling fra regeringen Færøerne, men fra landsstyremand for udenrigsanliggender, Høgni Hoydal, lyder det, at man på Færøerne er helt i stand til "selv at vurdere, hvad der sker i vores område".

Færøerne, der ikke er medlem af EU, bakkede op om sanktionerne mod Rusland efter invasionen af Ukraine, men et årelangt handelsforhold til russerne betød alligevel en undtagelse.

Sanktionerne giver nemlig lande mulighed for at undtage handel med fødevarer. Færøerne tillod derfor de største russiske fiskefartøjer i færøske havne – modsat Danmark og EU.

Og netop fiskeriaftalen med Rusland gør, at sagen med de spionage-mistænkte russiske fartøjer, er noget der splitter færingerne. Det fortæller DR’s reporter Maria Andersen fra Tórshavn.

- Det her er en diskussion med et oprigtigt dilemma for færingerne. På den ene side en meget økonomisk, værdifuld fiskeriaftale, og på den anden side fællesskabet med Danmark og EU med sanktionerne mod Rusland, siger Maria Andersen.

- Diskussionen deler vandene, for mange er oprigtigt i tvivl om, hvorvidt det vil gøre en forskel for andet end den færøske økonomi, hvis man smider de russiske skibe ud af havnene.

'Det bekymrer mig overhovedet ikke'

En af de færinger, som ikke mener, at de russiske skibe bør smides ud af færøske havne, er sømand Emil Nielsen. Han ser DR’s afsløringer som en storm i et glas vand.

DR har i forbindelse med dokumentarserien ’Skyggekrigen’ afsløret, at to russiske skibe – Lira og Ester - i november sidste år sejlede fra Færøerne til havnebyen Kirkenes i Norge, hvor politiet lavede et rutinetjek.

  • Dette er radioen, som blev opdaget på Lira. Det er en analog radio, som kan sende og modtage morse eller tale. Radioen er af typen HF, som har en meget lang rækkevidde. (Foto: Norsk politi)
  • Denne blev fundet ombord på Ester.
1 / 2

På skibene fandt politiet udover fiskeudstyr også militære radioer, som de tog billeder af og sendte videre til den norske efterretningstjeneste.

- Jeg tror, man er ved at piske en stemning op. Det er noget meget gammel udstyr, man har vist billeder af, og det kunne man finde på alle gamle skibe fra kommunisttiden. De to skibe er meget gamle, og alle de mekanikere, der arbejder med sådan noget, siger, at der ikke er mere udstyr end normalt, siger Emil Nielsen på gaden i Torshavn.

Sømand Emil Nielsen er ikke bekymret over de russiske fiskeskibe, som mistænkes for spionage. (Foto: © Foto: Mads Køngerskov, DR)

- Alle, der sejler, ved, at kabler og undervandsinstallationer står på kort, så der er ikke noget hemmeligt i det. Det er frit tilgængeligt for alle. Det bekymrer mig overhovedet ikke, siger han.

Men den holdning deles ikke af alle i Tórshavn. Pensionist Rannvá Wardum er meget bekymret over afsløringerne og synes, det er skræmmende, at russiske fiskeskibe muligvis bruges til spionage.

Hun mener, at de færøske myndigheder selv burde have opdaget militærudstyret på bådene, fremfor at et rutinetjek i en norsk havn afslørede udstyret.

- Op til sidste valg sagde dem, der er ved magten i dag, at russerne skulle væk, og at vi ikke skulle have nogen fiskeriaftale. Men nu sker der bare ikke noget.

- Hvis det stod til mig, skulle vi slutte alt samarbejde med Rusland, siger Rannvá Wardum.