Russerne forstår ikke sanktioner: Vi skaber jo fred!

Russerne støtter op om deres ledere og lever med det importforbud, der modsvarer Vestens sanktioner.

På restaurant "Prostije Vesji" er der ikke længere norsk laks på menuen, for det kan man ikke få efter det russiske importforbud, og menuen har fået et mere asiatisk præg. Medejer Katja Metjelitsa kan godt lide udfordringer, men ikke af "uforståelige politiske grunde". (Foto: © Brita Kvist, DR)

Russerne finder EU og USA's sanktioner mod Rusland dybt uretfærdige. For de tror ikke på, at der er russiske soldater i Ukraine.

- Hvad skal det til for? Det er en fornærmelse! Dem, der kæmper dér, er frivillige, siger Larisa, der gør sin bod med medaljer klar ved vejsiden på markedet Ismailovo i Moskva.

Og selv om hun finder sanktionerne uretfærdige, lever hun fint med importforbuddet, som er Ruslands svar på sanktionerne.

- Hvis det endelig er, så kan jeg leve af mælk og brød, jeg støtter vores ledelse! siger hun.

Vesten trækker os ind i konfliktenEU har skærpet sine sanktioner over for Rusland en tand mere, men i Rusland er det især det russiske svar på sanktionerne - importstoppet over for europæiske fødevarer - almindelige mennesker kan mærke.

Et er at skulle undvære mozarella-ost, et andet og større problem er, at priserne på mad generelt er steget med op til 30 procent. Myndighederne sender ganske vist konstant kontrollanter rundt i forretningerne for at indskærpe at priserne ikke må stige for meget.

Et par handlende på markedet kommer forbi Larisas bod. Ægteparret Jurij og Nadjesda er helt på linje med medalje-sælgersken:

- Vi får skylden for det hele. Rusland prøver at skaffe fred, men Vesten trækker os ind i konflikten, siger Nadjesda.

  • Russiske varer er populære efter Vestens sanktioner. Her den russiske modeserie "Russian Kiss". (Foto: © Brita Kvist, DR)
  • Importsanktionerne over for vestlige varer har startet en bølge af kærlighed til alt russisk - også det, der kan spises. Så måske er det på tide at finde de gamle køkkenråd frem og lave traditionel russisk mad efter dette loppemarkedsfund? (Foto: © Brita Kvist, DR)
  • Det legendariske varehus GUM har masser af dyre varer på hylderne, også vestlige. Det russiske importforbud gælder endnu kun fødevarer. (Foto: © Brita Kvist, DR)
  • Hvis det kniber med at finde yndlingsmærket i italiensk ost, så snup en vandmelon, det har russerne selv! (Foto: © Brita Kvist, DR)
  • De røde tal uden for valutakontorerne fortæller dag for dag historien om, hvordan rubelen svækkes over for dollar og euro. Konfrontationen med Vesten koster. (Foto: © Brita Kvist, DR)
  • Men prik hvem som helst på skulderen og chancen for at finde en fan af præsident Putin er stor: 84 procents tilslutning har han. (Foto: © Brita Kvist, DR)
  • Det kan ses på markedet. Præsident Putin fås som krus, som T-shirt, køleskabsmagnet. Motiverne er mange, især inden for macho-genren. (Foto: © Brita Kvist, DR)
  • Der er dog stadig enkelte modstandere af Putin. Enkelt-mands demonstrationer er en russisk specialitet, som kan gennemføre uden myndighedernes tilladelse, også selv om flere skiftes til at holde skiltet. "Putin Ruslands død!" står der - en protest mod Ruslands fremfærd over for Ukraine. (Foto: © Brita Kvist, DR)
  • Søndagspromenade i det pæne tøj ved Det Historiske Museum, Den Røde Plads. (Foto: © Brita Kvist, DR)
  • Visse ting er ureformeret siden Sovjettiden - rottehaler med hvide sløjfer er en klassiker. (Foto: © Brita Kvist, DR)
  • Hvis man har udseendet med sig, er der penge i at posere som Lenin og Stalin i Alexanderhaven ved Kreml. Putin er der åbenbart ikke nogen, der ligner tilstrækkeligt, så han er af pap. (Foto: © Brita Kvist, DR)
  • Man skal ikke sælge skindet, inden bjørnen er skudt. Det er den så - her er skindet på Ismailovo markedet. (Foto: © Brita Kvist, DR)
  • Romantiske landskaber, blomster og vemod - maleriudstilling på Ismailovo markedet. (Foto: © Brita Kvist, DR)
1 / 13

Vi spiser vores egen ostAt de vestlige madvarer ryger af hylderne gør absolut ikke noget, siger Nadjesda:

- Vi har det fint med vore egne russiske varer, vi spiser ikke italiensk ost, og sanktionerne er netop en god mulighed for at vi kan udvikle det russiske landbrug.

Hendes mand er helt enig - Kolkhoserne skal have en genfødsel! Han vil godt lige indføje, at venskab er vigtigt:

- De russiske politikere har gjort meget for at blive venner med amerikanerne. Og vi holder meget af amerikanerne, af det amerikanske folk, det er helt almindelige mennesker, ligesom os, siger han.

Men det er den amerikanske regering, de ikke kan lide.

Norsk laks røg af menuenPå en af Moskvas hippe restauranter, Prostije Vesji, slår indehaveren en noget anden tone an. Det har været nødvendigt at lave en del om på menukortet.

Norsk laks med spinat var noget af det første, der røg, for det kunne man ikke få mere.

Nu er køkkenets stil mere asiatisk præget. Det synes med-indehaver Katja Metjelitsa i sig selv ikke er noget problem. Inspiration og nytækning er fint.

- Men når vi er tvunget til det af uforståelige politiske grunde, så er det en anden sag.

Synspunktet om, at sanktionerne og importforbuddet er en gave til Rusland, køber hun ikke.

Prisstigninger rammer fattige

Hun tror ikke, det er rigtigt, at det bliver det store startskud til at udvikle den russiske egenproduktion:

- Vi erstatter jo bare vestlige varer med andre importvarer. Og kvaliteten af de vestlige produkter var en sund udfordring for de russiske mener hun.

Hun vil ikke lyde som en forkælet moskovit:

- Vi finder nok ud af det i restaurationsverdenen. Men for folk uden mange penge udgør det, man bruger på mad, en meget stor del af budgettet. Og for dem er prisstigninger på 30 procent på mel og andre basale varer en katastrofe.