Rusland: Ukraine har angrebet os med ATACMS-missiler

Det russiske forsvarsministerium siger, at Ukraine har affyret seks langtrækkende missiler, som Ukraine har fået af USA, mod Rusland.

Arkivfoto fra det amerikanske militær viser testaffyring med de langtrækkende ATACMS-missiler. (Foto: © JOHN HAMILTON, Ritzau Scanpix)

Ukraines militær har ramt mål i den russiske Brjansk-region med missiler af typen ATACMS, som er leveret af USA.

Det oplyser det russiske forsvarsministerium ifølge det russiske nyhedsbureau Ria, skriver nyhedsbureauet AP.

Ifølge Rusland blev der affyret seks missiler, hvoraf fem blev nedskudt, og et blev beskadiget. Fragmenterne fra de nedskudte missiler landede i et unavngivent militærområde, oplyser russerne

Det er endnu ikke bekræftet fra anden side.

Hvis det forholder sig, som ministeriet oplyser, er der tale om det første angreb med de amerikanske missiler mod Rusland.

Den ukrainske generalstab sagde tidligere i dag, at man har gennemført et angreb på et våbenarsenal i Brjansk-regionen i Rusland, skriver AP.

Men indtil videre har Ukraine ikke bekræftet en eventuel brug af ATACMS-missiler.

Har angiveligt fået grønt lys fra USA

Ifølge flere store medier som New York Times og Washington Post fik Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, for få dage siden grønt lys til at rette de såkaldte ATACMS, som man i april fik leveret fra USA, mod russiske mål.

Ifølge DR's forsvarsanalytiker, Mads Korsager, er der lige nu en situation, hvor meldingerne fra krigens parter skal tages med visse forbehold.

- Vi har ikke fået bekræftet endnu, at det var ATACMS, der er blevet brugt i et angreb. Lige nu er det til Ruslands fordel at sige, at det ved dem, der blev brugt, og det er også fordelagtigt at true med bål og brand, siger han.

Således meldte Kreml i dag, at den russiske præsident Vladimir Putin har skærpet landets atomdoktrin.

Dermed kan Rusland nu anvende atomvåben mod angreb fra lande, der er ikke selv har atomvåben, men som er støttet af atommagter.

Video: Mads Korsager analyserer situationen. Billederne af raketaffyringer er fra arkivet.

Skal lægge pres på Ukraines støtter

De russiske udmeldinger er som skabt til at lægge pres på Ukraines vestlige donorlande, siger Mads Korsager.

- Tyskland og Frankrig står og overvejer at lade Ukraine bruge langtrækkende våbentyper. Så hvis Rusland lige nu kan true hjælpelandene til at lade være med det, til for alvor at åbne for våbenhjælps-godteposen. ved at rasle med det her atomspøgelse, så vil det være til russisk fordel, siger DR's forsvarsanalytiker.

Han beskriver ATACMS-missilerne, som den "store forhammer i værktøjskassen".

- I sammenligning med Himars-våbensystemerne er ATACMS storebroren, der skyder længere og anretter meget større skade, siger han.

Vil kunne nå langt ind i Rusland

Missilerne kan gøre en forskel i den lange opslidningskrig, der i dag tæller 1.000 dage siden Ruslands åben invasion af Ukraine, vurderer Mads Korsager.

- Hvis Ukraine kan få en stor forhammer, der rækker godt 300 kilometer ind over fronten, vil der være meget få steder, hvor Rusland kan have deres opmarchområder i fred og ro.

- Og så bliver det meget sværere at forsyne et frontafsnit med soldater med alt det, de skal bruge, siger han.

Men endnu er der mange ubesvarede spørgsmål, understreger han. Således ved vi endnu ikke, hvor mange ATACMS-missiler som Ukraine har fået leveret.