Rusland og USA holder afgørende møde om Ukraine

USA’s og Ruslands udenrigsministre diskuterer Ruslands tilstedeværelse på halvøen Krim forud for folkeafstemningen søndag.

John Kerry er ankommet til London, hvor fohandlingerne skal foregå.

Når USA's udenrigsminister, John Kerry, mødes med sin russiske modpart Sergej Lavrov i London i dag, er der lagt op til en afgørende diskussion.

En diskussion, der ikke kun vil få betydning for Ukraines fremtid.

John Kerry understregede alvoren ved Ruslands beslutninger i Ukraine, da han i går talte i kongressen i USA.

- Vi holder meget nøje øje med Ruslands handlinger i Ukraine. Vi har forberedt en række muligheder, der skal få Rusland til at forstå den grad af isolation, deres handlinger lægger op til, sagde John Kerry.

Mødet er blevet kaldt parternes sidste forsøg på at finde en fælles forståelse før den folkeafstemning, der bliver afholdt af den russisk-sindede regionale regering på Krim-halvøen.

Regnskabet skal gøres op

EU og USA har begge meldt ud, at de har til intention at iværksætte en række sanktioner på mandag, hvis Rusland vælger at godkende valget.

Det lader dog ikke til at have skræmt russerne, der i stedet har planlagt et møde i underhuset for at udarbejde et lovforslag, der skal gøre det muligt at annektere Krim.

Direktør for Det Udenrigspolitiske Selskab, Michael Ehrenreich, regner heller ikke med, at mødet i dag får Rusland til at ændre kursen.

- Mødet i dag kommer nok ikke til at ændre på Ruslands handlinger, men det vil blive brugt til at bestemme, hvor stor en pris Rusland skal betale for sine handlinger, siger Michael Ehrenreich til DR Nyheder.

Folkeafstemningen er afgørende

Den største og mest umiddelbare knast i forhandlingsbrættet er den kommende folkeafstemning, som den regionale regering på Krim vil have til at afgøre, hvorvidt halvøen skal blive en del af Rusland.

En afstemning, som er blevet fordømt af Vesten. Men samtidig en afstemning, som russerne ser ud til at tage meget alvorligt.

- Det afgørende er, om russerne vil godkende resultatet af en afstemning, og det har de allerede sagt, at de vil, siger DR's korrespondent Thomas Ubbesen, der for tiden befinder sig på Krim.

Thomas Ubbesen gør sig ikke de store forhåbninger om, at afstemningen vil give et reelt svar på, hvad borgerne på Krim ønsker.

- Meget tyder på at valgdeltagelsen bliver lav. De ukrainsk-orienterede, som jeg har talt med, vil boykotte afstemningen. Det samme gælder mange af de andre grupper. Så resultatet kunne meget vel blive, at et stort flertal stemmer ja, men at de udgør en minoritet af befolkningen, siger Thomas Ubbesen.

Militærmagt spiller en rolle i forhandlingerne

I den seneste tid har russerne samlet store dele af deres militære styrker tæt ved den ukrainske grænse. Noget som USA har fordømt.

Ved sit møde med kongressen lagde John Kerry ikke stor vægt på den rolle, som USA's militærmagt spiller, men det er naivt at tro, at USA's militære styrke ikke har noget at sige i forhandlingerne.

Ifølge det amerikanske nyhedsmedie Bloomberg, udtaler en anonym embedsmand fra det amerikanske militær, at USA's forsvarsministerium allerede er blevet spurgt af Ukraine om militær assistance.

USA har sammen med EU gjort det meget klart, at krisen skal løses på forhandlingsbordet.

I dag forsøger de endnu en gang.