Rusland har affyret varselsskud mod den britiske destroyer HMS defender nær Krim-halvøen i Sortehavet. Kort efter kastede et russisk kampfly fire bomber på ruten, som skibet fra den britiske flåde fulgte.
Sådan lød meldingen her til eftermiddag fra det russiske forsvarsministerium.
Her forlød det, at det britiske skib havde bevæget sig tre kilometer ind i russisk farvand og blev advaret om "at våben ville blive taget i brug, hvis det overskred Den Russiske Føderations grænser. De reagerede ikke på advarslen".
Men kort tid senere kom der en noget anden forklaring fra det britiske forsvarsministerium. Her lød meldingen, at der ikke blev affyret varselsskud mod det britiske skib, og at det befandt sig i ukrainsk farvand.
Samtidig genkender man ikke beretningen om, at der blev kastet bomber på ruten. I stedet oplevede man det som, at Rusland var i gang med en øvelse.
Og der er klart mest grund til at tro på den britiske forklaring, lyder vurderingen fra Johannes Riber, flådeofficer og militæranalytiker ved Institut for Strategi på Forsvarsakademiet.
- Det ville overraske mig meget, hvis Rusland har gjort det her, siger militæranalytikeren, der ser det som russisk spil for galleriet.
Lugter af fake news
Hændelsen fandt sted nær Krim-halvøen, som Rusland annekterede fra Ukraine i 2014. Modsat Rusland betragter den vestlige verden fortsat området som ukrainsk territorium. Derfor er der også uenighed om, hvem det nærliggende farvand tilhører.
- HMS Defender tog den mest direkte og international anerkendte rute mellem Ukraine og Georgien, lyder det i en udtalelse fra Downing Street. Det skriver BBC.
Det britiske medie havde en journalist ombord på det britiske flådefartøj. Han beretter, at skibet modtog flere fjendtlige meldinger over radioen fra russisk side, og at flere end 20 kampfly fløj hen over skibet.
Det britiske flådefartøj havde ligget i havn i den ukrainske by Odessa hen over weekenden efter at have deltaget i øvelser i Sortehavet. Men på databaser, der overvåger skibets positioner, fremgår det, at det britiske skib i samme periode har sejlet tæt på en flådehavn i Krim, fortæller Johannes Riber.
- Sporet er falsk. Skibet har ligget i Odessa hele weekenden. Så der er nogle, der simpelthen har fabrikeret det for at lave fake news, siger militæranalytikeren.
- Og det her lugter af det samme - Det lugter af, at russerne har lavet fake news i den her sag, siger Johannes Riber om dagens melding fra Rusland.
Han vurderer, at der "med al sandsynlighed" er tale om bevidst spredning af falske oplysninger fra Ruslands side, hvad angår skibets tidligere position og meldingen om varselsskud og bomber i dag.
- Det er helt sikkert for at styrke fortællingen om, at Vesten er nogle banditter og laver ting i Sortehavet, som de ikke må, siger militæranalytikeren, der siger, at det tiltænkte publikum er det russiske folk.
En eskalering
Johannes Riber peger på, at det ikke er nogen hemmelighed, at russerne ikke ønsker skibe i området fra lande, der ikke grænser op til Sortehavet.
Han fortæller, at han ikke kan mindes, at Rusland tidligere har handlet, som de påstod, at de havde gjort over for det britiske skib tidligere i dag.
- Dermed ikke sagt, at de ikke kunne finde på at gøre det, men det ville være usædvanligt, siger han.
Den russiske ambassade i London beskylder briterne for at krænket russisk søterritorium:
Havde russerne affyret skud mod britiske krigsskib og kastet bomber tæt på det, havde det været ganske seriøst, siger han.
- Det er ikke noget, man skal spøge med - det er alvorligt. Hvis du går i gang med sådan noget, så kan du ikke gå længere, uden at du skal begynde at gøre noget, der er rigtig grimt. Det vil sige, at du skal beskadige skibet eller besætningen.
Dagens hændelse viser, at Rusland opfører sig provokerende og udgør en trussel for Ukraine og landets allierede, lyder meldingen fra den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba:
Foruden signalet om styrke på hjemfronten, kan dagens russiske udmelding også være en måde at afskrække vestlige lande, der har planer om at sende skibe ind i Sortehavet, siger Johannes Riber.
- Det efterlader lidt en tvivl om, hvorvidt de kunne finde på rent faktisk at gøre det en dag, siger han.
- Det er klart, at næste gang, der er et skib, som skal sejle dernede, så vil man måske gå i et højere beredskab, lyder det fra militæranalytikeren, der mener, at der er tale om en optrapning.
- Lige meget om det her er løgn og latin, så er det en eskalering i forhold til, hvad status er i Sortehavet, og det er altid bekymrende, siger han.
- Vi skal ikke gøre det værre, end det er, for der er ikke skudt nogen, men det er alligevel ikke noget, der er tilfældigt fundet på. Der er nogle, der rimelig centralt har besluttet, at det er en historie, man skal gå med, og så skal men kigge på, hvad der er rationalet bagved.
Bramsen: Bekymrende og falske påstande
Hos den danske forsvarsminister, Trine Bramsen (S), er den klare vurdering, at der er tale om falske oplysninger fra russernes side rettet mod Danmarks Nato-allierede.
- Jeg er rigtig bekymret for den adfærd, Rusland har med falske oplysninger eller falske påstande om vores gode allierede. Det betyder, at de kan finde på at komme med samme påstande om Danmark, siger hun ifølge Ritzau.
- Det er et nyt våben - falske historier - som vi ser, at russerne flittigt gør brug af, og det skal vi være meget opmærksomme på, og der er grund til at bekymre sig om den udvikling, siger hun.
Hun mener, at "Rusland viser tænder", og at dagens hændelse "understøtter den nye virkelighed, hvor alle midler bliver brugt".
- Det kan ikke ses anderledes, end at det er et forsøg på at positionere sig og skabe et billede af Rusland som et land, der har en militær magt og er villig til at bruge den, siger forsvarsministeren til nyhedsbureauet.