Rusland-ekspert: Vi har en ny kold krig

Rusland og Vesten bevæger sig mod en ny kold krig, lyder vurderingen fra lektor.

Vladimir Putin holdt tirsdag en dramatisk tale i det russiske parlament i Moskva. (© Scanpix)

Slår man Den Kolde Krig op i Den Store Danske Encyklopædi træder vendinger som "storpolitisk konflikt", "stedfortræderkrige" og "svingende spændingsniveau" markant frem i teksten.

Alt sammen beskriver tiden fra lige efter Anden Verdenskrig til slutningen af firserne.

Men spørger man lektor og Rusland-ekspert Flemming Splidsboel fra Københavns Universitet skal encyklopædien måske have tilføjet et kapitel.

- Vi er tilbage ved en ny kold krig. Der vil ikke komme en direkte militær konfrontation, men vi vil se med stor mistillid på hinanden (Rusland og Vesten, red.), og vi vil foretage forskelllige skridt både politisk og økonomisk og måske også militært, som vil være rettet mod hinanden, siger han til DR Nyheder.

Kræfter har resigneret

I den gamle kolde krig var frygten for regulær atomkrig reel, og et våbenkapløb uden sidestykke foregik time for time.

Men den nye kolde krig vil dog ikke være helt så så kold som den gamle - dertil er den ideologiske konfrontation ikke så stor mere, vurderer Flemming Splidsboel.

- Men man kan mærke på begge sider, at der er kræfter, som på en måde har resigneret og sagt, at det ikke kan være anderledes, og det må vi så belave os på, siger han.

Sammenlignet med Stalin

Det er dog ikke alle iagtagere af Ukraine-krisen, der mener, at vi nu befinder os midt i en ny kold krig. Erik Kulavig, lektor og leder af Center for Koldkrigsstudier på Syddansk Universitet, kan slet ikke se, hvad Putin har af interesserer i en optrappet konflikt.

- Vi skal spørge os selv, hvilke interesser Putin kan have i at gendanne Sovjetunionen. De interesser kan jeg slet ikke få øje på. Det ville være næsten ensbetydende med selvmord, siger han.

Putin er i den seneste tid blevet sammenlignet med den tidligere sovjet-leder og frygtede diktator Josef Stalin.

Det russiske flag vajer på Krim-halvøen. (Foto: © VASILY MAXIMOV, Scanpix)

Men sammenligningen holder ikke, mener Erik Kulavig.

- Putin er Stalin, Putin er Hitler har det lydt. Det kan være meget underholdende, men jeg tror ikke, det har meget på sig, siger han.

En midlertidig krise

Erik Kulavig mener i stedet, at krisen er et øjebliksbillede.

- Ja, Putin vil genrejse Rusland, men det er ikke et Stalins Rusland eller for den sags skyld et kommunistisk Rusland, han vil have. Lur mig, om det her ikke er en midlertidig krise, siger Erik Kulavig.

Præsident Putin beskyldte i sin tale i går de vestlige ledere for at være dem - og ikke Rusland - der har overtrådt international ret.

- I tilfældet med Ukraine er vores vestlige partnere gået for vidt. De har opført sig ubehøvlet, uansvarligt og uprofessionelt, lød fra talerstolen i Dumaen.