Rusland anerkender 'udvidede' separatistområder: 'Så tæt på en krigserklæring, man kan komme'

Sådan lyder det fra DR's korrespondent, Matilde Kimer, ovenpå Putins udmelding i dag.

Siden den russiske præsident Putin mandag valgte at anerkende Lugansk og Donetsk som selvstændige republikker, har der været tvivl om, hvor stor en del, han mente. (Foto: © MIKHAIL KLIMENTYEV, Ritzau Scanpix)

Tidligere i dag afholdt Ruslands præsident Vladimir Putin et pressemøde, hvor han gjorde det klart, at han opfatter hele regionerne Lugansk og Donetsk som uafhængige.

Og hvis det, han siger, er rigtigt, er det en meget voldsom optrapning, lyder det fra Flemming Splidsboel Hansen, der er seniorforsker ved DIIS, Dansk Institut for Internationale Studier.

Der har nemlig været tvivl om, hvor stor en del af Lugansk og Donetsk, Rusland i går valgte at anerkende som selvstændige republikker.

Men nu står det klart, Rusland anerkender separatisternes legitimitet i regionen og ikke kun i de områder, de i øjeblikket kontrollerer.

- Det er en opfordring til separatistområdet til at tage mere territorium, fordi de ikke dækker det hele, siger han.

Ukraine grænser op mod Rusland mod øst og Belarus mod nord. Begge steder har Rusland placeret militære styrker. Senest har præsident Vladimir Putin annonceret, at han vil sende fredsbevarende tropper i ind Lugansk og Donetsk. (Foto: © Grafik: Nathalie Nystad og Morten Fogede)

'Så tæt på en krigserklæring, som man kan komme'

Flemming Splidsboel Hansen er ikke ene om at finde dagens pressemøde opsigtsvækkende.

- Jeg synes, det er så tæt på en krigserklæring, som man kan komme, siger DR's korrespondent i Rusland, Matilde Kimer.

Ifølge Matilde Kimer fastslår Putin nemlig med sine ord, at en ganske stor del af Ukraine, hvor der bor flere millioner mennesker, efter hans mening skal tilhøre de selvudråbte republikker, som Rusland anerkender.

- Det betyder, at Putin, som i dag også har fået godkendelse til at sætte soldater ind uden for russisk territorium, må hjælpe separatistgrupperne med at tage deres territorier tilbage, siger Matilde Kimer.

Om det sker i aften, i morgen eller på sigt, ved hun dog ikke.

Putin sagde, at Minsk-aftaler ikke længere eksisterer

Siden 2014 har prorussiske separatister ønsket selvstændighed i det østlige Ukraine, og som det ses på kortet ovenover kontrollerer de i øjeblikket nogle områder i regionerne Lugansk og Donetsk.

Der er dog stadig en del af regionerne, som prorusserne endnu ikke kontrollerer, men som Ruslands præsident Putin nu anerkender deres ret til.

Og ifølge Flemming Splidsboel kan det eksempelvis gøre, at separatisterne vil forsøge at "skubbe deres områder ud", så de passer til Putins melding.

På pressemødet sagde præsident Putin også, at de såkaldte Minsk-aftaler ikke længere eksisterer.

Aftalerne blev indgået efter annekteringen af Krim i 2014 for at sikre ro i det østlige Ukraine og havde blandt andet det sigte at få Donetsk og Lugansk til igen at blive en del af Ukraine med en vis grad af selvstyre.

Med i aftalerne er Rusland, Ukraine og separatisterne i Donetsk og Lugansk.