Rohingyaer skal sendes hjem - til de rædsler, de er flygtet fra

Folkekirkens Nødhjælp retter skarp kritik mod hjemsendelse af forfulgt mindretal til Myanmar.

700.000 rohingyaer er flygtet fra forfølgelse i Myanmar, som er blevet kaldt "et skoleeksempel på etnisk udrensning". (Foto: © MOHAMMAD PONIR HOSSAIN, Scanpix)

Myndighederne i Bangladesh sender i overmorgen de første store grupper af rohingyaer tilbage til Myanmar - og det vækker skarp kritik fra blandt andet Folkekirkens Nødhjælp.

- Det vil betyde, at man sender folk tilbage til nøjagtig det, de flygtede fra. Lige tilbage i armene på de mennesker, der har gjort de mest skrækkelige ting ved dem, siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp.

Siden august sidste år er over 700.000 rohingyaer, der tilhører det muslimske mindretal i Myanmar, flygtet til Bangladesh efter forfølgelse, drab og voldtægter, som har medført tusinder af dødsofre i militæraktioner, som er blevet kaldt "et skoleeksempel på etnisk udrensning".

Den britiske avis The Guardian har talt med flere nødhjælpsorganisationer, der siger, at rohingyaer er begyndt at flygte fra lejre i Bangladesh af frygt for at vende tilbage til Myanmar.

Avisen har tidligere berettet, at to rohingyaer, der er blandt de 4.000, som skal sendes hjem i første bølge, har forsøgt at begå selvmord.

- Det er helt vanvittigt, siger Birgitte Qvist-Sørensen til DR Nyheder.

Frygter gentagelse

Aftalen, som er indgået mellem Myanmar og Bangladesh, bliver i dag kritiseret af FN's chef for menneskerettigheder, Michelle Bachelet, som beder Bangladesh om at holde igen med de planlagte tilbagesendelser, rapporterer Reuters.

Hun advarer, at deres liv vil være "alvorligt i fare".

Den samme frygt har Birgitte Qvist-Sørensen.

- Det, de skal tilbage til, er det, de er flygtet fra, siger generalsekretæren, der tidligere har besøgt rohingya-flygtninge i Bangladesh.

- I min lange karriere har jeg sjældent hørt så frygtelige historier, siger generalsekretæren, der påpeger, at der ikke har været et retsopgør mod de skyldige i Myanmar.

- Det, man kan forestille sig, er, at man som flygtning skal tilbage til en landsby, der er brændt ned, og man sættes i lejre af de mennesker, der har voldtaget, dræbt og myrdet ens familie, venner og bekendte, siger Birgitte Qvist Sørensen.

FN har advaret Bangladesh om, at tvangshjemsendelse af flygtninge og asylansøgere kan være brud på international lovgivning.

Organisationen siger, at forholdene i Rakhine-provinsen, hvor rohingyaerne kommer fra, ikke er gode nok. Blandt andet fordi der ikke venter dem bevægelsesfrihed eller politiske rettigheder som statsborgerskab, rapporterer Reuters.