Røvere stak af med flere hundrede millioner i Libyen

Rivaliserende bander har taget kontrollen med Libyen. Olieproduktionen er faldet drastisk, og nu er regeringen ved at løbe tør for penge.

Siden Gaddafis fald i oktober 2011 er rivaliserende bander blomstret frem og har taget kontrollen med store dele af Libyen. Og det har kastet landet ud i en voldsom krise. (Foto: © Mahmud Turkia)

Svært bevæbnede røvere stak mandag af med 50 millioner dollars - godt 270 millioner kroner - fra en pengetransport fra Libyens centralbank.

Pengetransporten var på vej fra en flyveplads ind mod en centralbanksfilial i kystbyen Sirte med kontanter i udenlandsk og libysk valuta, da den blev angrebet af ti bevæbnede mænd.

- Røveriet er en katastrofe, ikke bare for Sirte men for hele Libyen, siger lederen af bystyret i kystbyen, Abdel-Fattah Mohammed, til det libyske nyhedsbureau Lana.

Premierminister netop bortført

Lokale myndigheder har gentagne gange bedt om skærpet sikkerhed ved disse transporter.

Det er kun tre uger siden, Libyens premierminister Ali Zeidan blev bortført ved daggry - og efter et par timer frigivet - fra et hotel i hovedstaden af bevæbnede mænd.

Angiveligt var det tidligere oprørere, der stod bag bortførelsen. De var vrede over, at den libyske regering højst sandsynligt havde kendskab til amerikanske planer om at tage den ledende al-Qaeda-figur, Anas al-Liby, til fange.

Rivaliserende bander styrer Libyen

Røveriet og bortførelsen er blot de seneste seneste af en lang række dramatiske begivenheder siden Gadaffis fald i oktober for to år siden.

I august 2012 overtog Libyens Nationalkongres magten efter landets første demokratiske valg i 42 år. Men premierminister Ali Zeidans regering er skrøbelig.

For siden Gaddafis fald er rivaliserende bander blomstret frem og har taget kontrollen i store dele af det fragmenterede land. Og det har kastet landet ud i en voldsom krise.

Bander skaber økonomisk krise

For mens verdens øjne har stillet skarpt på giftgasangreb i Syrien og kupforsøg i Egypten henover de seneste måneder, er Libyen ganske ubemærket blevet kastet ud i sin værste økonomiske og politiske nedtur siden Gaddafis fald.

Mens regeringens autoritet smuldrer over hele landet, er Libyen stort set holde op med at producere olie. I løbet af 2013 har oliemarkederne været vidne til et fald fra 1,4 millioner tønder om dagen til sølle 160.000 tønder om dagen nu.

Samtidig har strejkende sikkerhedsvagter - mange af dem tidligere oprørere, der var med til at sparke Gaddafi fra magten - flere steder overtaget oliehavne ud mod Middelhavet og prøver at afsætte råolien på det sorte marked.

Trods trusler fra permierminister Zeidan om at "bombe fra luften og havet" alle olietankere, der køber den ulovlige olie, blomstrer den sorte handel, skriver the Independent.

Løber snart tør for penge

Situationen er efterhånden kritisk. Landet er dybt afhængig af olie- og gasindtægter, og kampen om ressourcerne kaster almindelige libyere i kløerne på de rivaliserende bander.

Lokale militser spreder anarki i hovedstaden, og befolkningens sporadiske protester mødes med geværild. Og snart har myndighederne ikke flere penge at betale sine ansatte i eksempelvis politiet og hæren med.

"Regeringen kører på pumperne. Hvis situationen ikke forbedres, er den ikke i stand til at udbetale lønninger ved udgangen af dette år," har Sliman Qajam, et medlem af det parlamentariske energiudvalg, sagt til den amerikanske tv-station Bloomberg.