Røde Kors: Frygter ebola bliver det ny malaria

International Røde Kors’ leder af ebola-operationen i Vestafrika siger, at der er fare for, at sygdommen ikke kan nedkæmpes.

Hvis ikke der gøres noget nu, kan den ekstremt farlige ebola-virus udvikle sig til at blive en ny malaria - en sygdom, der konstant er til stede i visse dele af verden - siger lederen af Dansk Røde Kors' indsats i Guinea. (Foto: © Florian plaucher, Scanpix)

Ebola kan blive en langt større trussel, end verdenssamfundet lige nu indser. Sådan lyder det fra lederen af International Røde Kors' indsats mod ebola i Vestafrika, Birte Hald.

Med base i Guinea styrer hun den store organisations arbejde for at bekæmpe sygdommen. Men det kan ende med at være forgæves:

- Der er en reel risiko for, at vi ikke får den her sygdom under kontrol. Hvis det sker, så er resultatet, at ebola går hen og bliver endemisk. Det vil sige, at det bliver en permanent sygdom i det her område, ligesom vi har malaria i andre områder, siger Birte Hald.

- Det er et scenarium, som ingen ønsker. Så vi skal have stoppet det her udbrud, siger hun.

Indtil videre er over 7.000 mennesker smittet med ebola, og over 3.000 har mistet livet i udbruddet, som primært har ramt de vestafrikanske lande Sierra Leone, Liberia og Guinea. Og det går hastigt den forkerte vej.

- Tallene fordobles (antal smittede, red.) hver anden til tredje uge, det er lidt forskelligt fra land til land. Så det er meget, meget svært at få det her under kontrol, siger Birte Hald.

Bibelske proportioner

På Statens Serum Institut følger statsepidemiolog Kåre Mølbak også situationen tæt. Han forudser heller ikke, at ebola kommer under kontrol foreløbig:

- Der er en risiko for, at epidemien ikke kommer under kontrol, og der bliver fortsat smitte i området med ebola i lang tid fremover.

Kåre Mølbak mener dog ikke, at verdenssamfundet vil tillade, at sygdommen bliver endemisk.

- Det er en så alvorlig og så dræbende sygdom, at der vil være en meget, meget stor indsats og motivation for at få det bragt under kontrol. Men der skal ske noget dramatisk indenfor det næste halve år. Hvis der ikke sker en markant forbedring, vil vi nå over en million smittede, forklarer han.

- Så taler vi om en epidemi, som slår omkring 10 procent af befolkningen ihjel, og det er en epidemi af bibelske proportioner. Det er ikke til at holde ud at tænke på, siger statsepidemiologen.

Kræver massiv indsats

Begge er enige om, at bekæmpelsen af ebola kræver en helt enorm indsats.

- Nogle af de værste scenarier er dommedagsscenarier med 1,4 millioner smittede, når vi når frem til januar. I Røde Kors tror vi ikke, at det går så galt, men vi kan godt risikere, at vi taler om flere hundredtusinder. Og så er man jo nået et punkt, hvor man holder op med at tælle, siger Birte Hald.

Hun fortæller, at de vestafrikanske lande allerede nu er begyndt at blive isolerede som følge af epidemien. Flyselskaber har indstillet ruter til landene, grænser er lukket, eksporten lider. Det har skabt varemangel mange steder, og økonomien lider i de i forvejen forarmede lande.

Allerede før ebola-epidemien ramte, var landenes sygehusvæsen blandt verdens dårligste. Rigtig mange af ofrene er sygeplejersker og læger. Og det giver et endnu større pres.

- Rigtig mange mennesker har forladt sektoren, fordi de er bange for selv at blive smittede. Der er en kæmpe mangel på uddannet medicinsk personale, fortæller Birte Hald.

Kan blive global krise

Hun understreger, at der indtil videre er blevet afgivet løfter om rigtig mange midler til bekæmpelsen af ebola. Men hun vil se pengene på bordet, før hun tror på det.

  • Ebola er virkelig. Lad os forhindre ebola i at sprede sig. Det er teksten på denne plakat, der er ophængt imellem to træer foran rådhuset i Liberias hovedstad Monrovia. (Foto: © Ahmed Jallanzo, Scanpix)
  • Den 25. juni blev dette billede taget af et ebola-hospital i Guinea. WHO kræver nu international handling. (Foto: © Cellou Binani, Scanpix)
  • Og her ses grænsen imellem det øvrige hospital og isolationsfaciliteterne, teltene i baggrunden, ved hospitalet Donka i Guinea. (Foto: © Cellou Binani, Scanpix)
  • Lægerne på hospitalerne ramt af smitten, må tage alle forholdsregler, for ikke selv at blive smittet med sygdommen. (Foto: © Seylou, Scanpix)
  • Alt udstyr skal holdes rent. Støvler og handsker hænger her til tørre, efter at være desinficeret med klor. (Foto: © Zoom Dosso, Scanpix)
  • Ebolaudbruddet er gået fra at være en lokal smitte til at blive en synlig trussel i hverdagen. Her går en mand på gaden i Sierra Leone i beskyttelsesdragt og med disinfektionsvæske i dunken den 10. juli. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Også alle dragter skal have en tur med klor. Ebolavirussen smitter igennem kropsvæsker såsom blod, spyt og andre sekreter. (Foto: © Ahmed Jallanzo, Scanpix)
  • Alt skal desinficeres, for at sikre at smitten ikke spreder sig. Her befinder vi os på et hospital i Liberia i begyndelsen af juli. Men ifølge Læger uden Grænser skal befolkningens oplysningsniveau hæves for at komme sygdommen til livs. (Foto: © Ahmed Jallanzo, Scanpix)
  • WHO og Læger uden Grænser har begge opfordret til at øge indsatsen for oplysning til befolkningerne i de ebolaramte lande. Derfor er der nu også hængt plakater op med instruktioner i, hvordan man begrænser smitten. Billedet er taget den 30. juli. (Foto: © Handout, Scanpix)
  • Oplysningskampagnen for at begrænse ebolasmitten er stadig i fuld gang. Her er en vandpost i Liberia til at vaske hænder. (Foto: © Ahmed Jallanzo, Scanpix)
  • Siden sygdommen brød ud, har det været svært at dæmme op for smitten. Det skyldes ifølge Læger uden Grænser, at folk opholder sig i deres hjem, og ikke søger hjælp på hospitaler. (Foto: © Ahmed Jallanzo, Scanpix)
  • Flere steder i Vestafrika har det medført protester fra lokalsamfund, at deres land skulle bruges til at begrave døde ebolaramte. Her er militærpolitiet i Liberia sat ind, for at opretholde ro og orden. (Foto: © Ahmed Jallanzo, Scanpix)
  • Her er det liberianske militærpoliti på vej ud for at sørge for, at et lokalsamfund nær Johnsonsville ikke forhindrer begravelsen af ofre for ebolasmitten. (Foto: © Ahmed Jallanzo, Scanpix)
  • Her ses endnu en isolationsafdeling på et hospital. Her er det UNICEF, der har leveret materialer til et telt i Liberia. I Liberia er 281 døde af ebola, mens tallet er oppe på 286 i Sierra Leone og 363 i Guinea. 2 er også døde i Nigeria. (Foto: © Handout, Scanpix)
  • Den amerikanske læge Kent Brantly blev i sit arbejde med ebola selv smittet. han blev derefter fragtet til USA under massiv isolation. (© Scanpix)
  • Den 2. august blev den ebolasmittede amerikanske læge fragtet til USA. Ebola var da for første gang på det amerikanske kontinent, og det medførte stor opmærksomhed fra medierne. (Foto: © Stan Honda, Scanpix)
  • En spansk præst blev også smittet med sygdommen, og skulle den 7. august transporteres til sit hjemland for at blive behandlet. (Foto: © Inaki Gomez, Scanpix)
  • Præsten ligger fuldstændig forseglet på en båre, mens han transporteres til det spanske hospital. Billedet er taget af det spanske forsvarsministerium. Og så var ebolavirussen også på europæisk jord. (Foto: © Inaki Gomez, Scanpix)
  • I Tyskland er man begyndt at lave øvelser i at håndtere sygdommen, hvis ebolasmitten skulle sprede sig til landet. Der er headsets og mikrofoner indbygget i beskyttelsesdragterne, så lægerne kan kommunikere effektivt med hinanden. (Foto: © Boris Roessler, Scanpix)
  • De smittede amerikanere blev transporteret hjem i disse omgivelser. (Foto: © Branden Camp, Scanpix)
  • Og sådan ser det amerikanske system ud udefra. Systemet kan også forhindre luftbårne sygdomme i at sprede sig under transporten. (Foto: © Branden Camp, Scanpix)
  • Sådan så faciliteterne ud i London, den 6. august, hvor de øvede sig på indlæggelsen af en ebolasmittet patient på Royal Free Hospital. (Foto: © Lean Neal, Scanpix)
  • Hvis man er indlagt med ebola i Sierra Leone, ser det sådan ud. Dette er hospitalet. (Foto: © Handout., Scanpix)
  • Og her er den konkrete vejledning i, hvordan man forhindrer ebola i at sprede sig: Find patienter og diagnosticer dem, isoler og overvåg patienten i 21 dage, husk beskyttelsesdragten og sikre begravelsesmetoder. (Foto: © Jewel Samad, Scanpix)
  • Sådan ser den ud, den det hele handler om. Billedet er af ebolavirus, og er taget med et transmissions-elektronmikroskop. (Foto: © Frederick A. Murphy, Scanpix)
1 / 25

For Kåre Mølbak vil det være nærmest utænkeligt, at verdenssamfundet ikke leverer:

- Det vil komme til at ske, for ellers vil det gå hen og blive en global krise. Men det kræver større investeringer, end der er nu. Men vi kan se, at de steder i nabolandene, hvor sygdommen dukker op, Senegal og Nigeria, der er der ikke sket videre smitte.

- Så Afrika kan godt og vil også kunne gøre det i de tre andre lande. Det er bare meget, meget mere op ad bakke der, siger han.