Det er ikke kun i Catalonien, at indbyggerne har stemt om mere selvstændighed.
I Italiens to store og rige nordlige regioner, Lombardiet og Veneto, har vælgere indtil klokken 23 søndag kunne stemme om, hvorvidt regionerne skal have mere selvstændighed fra centralregeringen i Rom.
Vil ikke løsrives
Men modsat Catalonien strider afstemningerne i Lombardiet og Veneto ikke mod landets forfatning, og ingen af regionerne ønsker løsrivelse fra Italien.
Noget lederen af lokalregeringen i Lombardiet i dag slog fast i Milano, hvor han afgav sin stemme.
- Vi er ikke Catalonien, sagde Roberto Maroni til nyhedsbureauet Reuters.
- Vi bliver i Italien med mere autonomi, mens Catalonien vil være den 29. stat i EU. Ikke os - endnu.
Resultat er ikke bindende
Selvom resultatet ikke er bindene, håber regeringerne Lombardiet og Veneto, at et "sì" til mere selvstændighed kan bruges til at få mere magt over regionens finanser. Derudover vil de have mere kontrol med sikkerhed, immigration, uddannelse og miljø i regionerne.
- Vores skatter skal bruges her, ikke på Sicilien, siger 84-årige Giuseppe Colonna fra Venedig til nyhedsbureauet AFP.
Det mener Daniele fra Milano også.
- Det er en nødvendig afstemning. Det er mest fair, hvis en region selv opkræver skatter og bruger dem på udgifter til mere offentlig service, som der er brug for, siger han til nyhedsbureauet AP.
Rige regioner
Lombardiet og Veneto er blandt Italiens rigeste områder, og de producerer tilsammen 30 procent af Italiens bruttonationalprodukt. Næsten en femtedel af Italiens befolkning bor i de to regioner.
I begge regioner sidder det indvandringskritiske parti Lega Nord på magten. Ifølge regionspræsidenterne Roberto Maroni og Luca Zaia sender Lombardiet og Veneto årligt miliarder af euro til Italiens øvrige områder, uden at de selv får del i goderne.
Politik eller propaganda
Selvstændighedsafstemningen bliver støttet af både Silvio Berlusconis parti Forza Italia og partiet Femstjernebevægelsen, der bliver ledet af Beppe Grillo.
Men ifølge kritikere er afstemningen spild af tid og penge, da den ikke er bindende.
I stedet har den til formål at gøre partiet Lega Nord mere synlig frem til parlamentsvalget i Italien næste år, mener professor i statskundskab Paolo Natale fra Milano Universitet.
- Afstemningen har ikke noget med forholdet mellem stat og regioner at gøre. Det er udelukkende propaganda og for at skabe synlighed, siger han til AP.