Republikansk leder vil nægte Clinton fortrolige data

Hillary Clinton skal ikke have adgang til hemmeligstemplet materiale under valgkampen, mener Paul Ryan.

Formanden for Repræsentanternes Hus, republikaneren Paul Ryan, mener ikke, at den demokratiske Hillary Clinton skal have adgang til hemmeligstemplede rapporter, hvis hun bliver præsidentkandidat. (Foto: © Michael Reynolds, Scanpix)

Hillary Clinton har håndteret fortroligt materiale så skødesløst, at hun bør nægtes adgang til følsomme oplysninger og hemmeligstemplede rapporter i valgkampen op til det amerikanske præsidentvalg i november.

Det mener formanden for Repræsentanternes Hus, republikaneren Paul Ryan, og flere af hans partifæller.

Ryan har sendt et brev til USA's øverste efterretningschef, James Clapper, hvor han skriver, at det vil være den rette konsekvens af den e-mailsag, Clinton er viklet ind i.

Normalt får præsidentkandidater adgang til fortrolige oplysninger, når de er formelt nomineret af deres respektive partier.

Andre republikanere har krævet, at den tidligere udenrigsminister får frataget sin sikkerhedsgodkendelse.

Clinton ventes at blive formelt valgt som Det Demokratiske Partis præsidentkandidat senere på måneden. Hun er løbet ind i problemer, efter det er kommet frem, at hun i løbet af sin tid som udenrigsminister brugte en privat e-mailkonto til at kommunikere i embeds medfør.

Direktøren for forbundspolitiet FBI, James Comey, har betegnet Clintons håndtering af de følsomme oplysninger som "ekstremt skødesløs". Men FBI har ikke fundet beviser på, at hun havde hensigter om at bryde nogen love.

Torsdag var Comey i Kongressen for at svare på spørgsmål om sagen i et kongresudvalg.

Her gentog han, at han ikke har grund til at tro, at Clinton har løjet over for forbundspolitiet.

Den demokratiske kandidat har sagt offentligt, at hun aldrig har sendt eller modtaget fortrolige oplysninger på sin private e-mailkonto.

En talsmand for Hillary Clintons kampagne har betegnet det republikanske krav om at nægte hende adgang til fortrolige oplysninger som "endnu et åbenlyst politisk stunt".

/ritzau/Reuters