Religiøs leder, der vil øge sin popularitet, er i centrum for irakiske demonstrationer mod Sverige

Den diplomatiske krise mellem Sverige og Irak handler langt henad vejen om indenrigspolitiske forhold i Irak, forklarer to kendere af landet.

Den religiøse leder Muqtada al-Sadr har arvet et "religiøst dynasti" fra sin far og bliver ifølge korrespondent set som en helgen af en stor gruppe shiamuslimske iraker. (Foto: © STAFF, Ritzau Scanpix)

Det skyldes i høj grad én mand, at demonstranter natten til i går besluttede sig for at storme den svenske ambassade i den irakiske hovedstad Bagdad.

Det er hverken Rasmus Paludan eller andre af de personer, der har brændt Koranen af i Sverige.

Det er tværtimod en særdeles magtfuld skikkelse i Irak - Muqtada al-Sadr.

Han er religiøs leder og bliver af mange shiamuslimske irakere set som "en helgen", fortæller Dagbladet Informations korrespondent i Mellemøsten, Waleed Safi.

- De følger ham blindt og gør, hvad han siger. Og det er det, der gør ham ekstremt magtfuld blandt den shiitiske underklasse i Irak, siger han.

Som en reaktion på at personer i Sverige ville brænde Koranen af foran den irakiske ambassade i Stockholm, stormede demonstranter i går den svenske ambassade i Bagdad, mens den irakiske regering forbød al handel med svenske virksomheder og beordrede den svenske ambassadør til at forlade landet.

Her ses protester ved den svenske ambassade i Bagdad i går med et billede af Muqtada al-Sadr. (Foto: © AHMAD AL-RUBAYE, Ritzau Scanpix)

Også i dag er der ifølge svenske SVT varslet flere demonstrationer i Irak, og den svenske ambassade bliver nu midlertidigt flyttet til Stockholm.

Vil gerne ses som islams beskytter

Muqtada al-Sadr har tidligere opfordret sine tilhængere til at demonstrere mod svenske koranafbrændinger, og flere internationale medier skriver, at det igen torsdag var hans allierede, der mobiliserede protesterne.

Den religiøse leder bruger koranafbrændingerne til at øge sin egen popularitet, fortæller Waleed Safi.

- Sjovt nok har han ikke rigtigt sagt noget tidligere, når der er blevet afbrændt koraner forskellige steder, men det passer ham fint nu, fordi han mangler popularitet, som han har forsøgt at genvinde de seneste par år, siger han.

- Han er falmet lidt på det seneste mod sine rivaler i Irak, og han har brug for at lege islams og Koranens beskytter.

Muqtada al-Sadr er en 48-årig religiøs leder, der tidligere i år opfordrede til protester mod koranafbrændinger i Sverige. Han er søn af Ayatollah Mohammad Sadeq al-Sadr, som var en kendt modstander af den tidligere irakiske diktator Sadam Hussein.

- Muqtada al-Sadr er en meget magtfuld skikkelse i Irak, som har domineret den politiske scene i to årtier efterhånden. Han er magtfuld, fordi han har arvet en form for religiøst dynasti fra sin far.

Formelt trak han sig fra politik for under et år siden, men han har stadig en stor gruppe, loyale tilhængere.

Ekspert: Det hele handler om spændinger i Irak

Også David Vestenskov forklarer, at den diplomatiske krise mellem Sverige og Irak langt hen ad vejen kan forklares med interne forhold i Irak. Vestenskov er chefkonsulent på Forsvarsakademiet med særligt fokus på blandt andet Mellemøsten.

- Hele den her sag har rod i et meget anspændt indenrigspolitisk klima i Irak. Grunden til, at den irakiske regering reagerer så hårdt overfor Sverige, handler om den interne kommunikation i Irak, hvor man for alt i verden gerne vil prøve at tage toppen af større demonstrationer.

Det irakiske politi forsøgte i går at dæmme op for demonstrationerne i den irakiske hovedstad. (Foto: © AHMED SAAD, Ritzau Scanpix)

- Man prøver også at lægge låg på, at særlige konservative kræfter kan begynde at mobilisere folk på gaderne i Irak, siger David Vestenskov.

Indtil videre har den store opstandelse mod Sverige og den hårde linje mod landet været lige efter Muqtada al-Sadrs hoved, vurderer Dagbladet Informations Mellemøstkorrespondent.

- Nu venter han på, at nogen går ud og forsvarer svenskerne, så kan han gå til angreb på dem - det er det, jeg tror, han vil gøre de næste dage, siger Waleed Safi.

Mens den irakiske regering sanktionerer Sverige og svenske virksomheder, rører flere andre lande i den muslimske verden også på sig. Saudi-Arabien, Qatar og Iran har indkaldt Sveriges ambassadører i landende til møde. Det kan du læse mere om her.