Om en måned er der vinter-OL i Beijing. Givetvis venter der 16 dage med vintersport fra øverste hylde, men i korridorerne bagved tribunerne kan der blive en kende tomt.
Således har en række lande blandt andet USA, Australien, Belgien og Storbritannien besluttet at boykotte legene diplomatisk i protest mod Kinas undertrykkelse af demokrati- og løsrivelsesbevægelser i Hongkong og Taiwan og ikke mindst behandlingen af det muslimske mindretal af uighurer i Xinjang-provinsen.
Men med en måned til legene er det ikke afklaret, hvorvidt danske diplomater skal til Kina i forbindelse med legene.
Kulturminister Ane Halsboe Jørgensen (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) afviser at stille op til interview med netop den begrundelse, at regeringen endnu ikke har besluttet, hvorvidt man ønsker at boykotte legene diplomatisk.
- Nu må regeringen altså tage sig sammen, de har haft tid til at tænke over det her i lang tid, nu skal vi vide, hvordan landet ligger, siger Eva Flyvholm, udenrigsordfører for Enhedslisten, og forsætter.
- Det er rigtigt vigtigt i forhold til menneskerettighederne, at Danmark trækker en streg i sandet, både når det kommer til Kina, men også når det kommer til VM i Qatar.
Søndag fortalte Danmarks Idrætsforbund (DIF) til DR Nyheder, at man er meget opmærksomme på situationen omkring coronasmitte i Kina, og at hvis "smitten stikker af", er der ikke nogen atleter, som kommer af sted.
- Hvis regeringen vil bruge corona som undskyldning, så må jeg indrømme, så giver jeg ikke meget for deres fine skåltaler om, at de ønsker at føre en aktivistisk udenrigspolitik, lyder det i dag fra Venstres udenrigspolitiske ordfører, Michael Aastrup.
Michael Aastrup undrer sig over, hvorfor regeringen endnu ikke har besluttet sig i spørgsmålet om diplomatisk boykot - corona eller ej:
- Vi ser jo, at Kina næsten hver eneste dag tager nye skridt og krydser den røde streg i forhold til at knægte ytringsfriheden i Hongkong, i forhold til aggressiviteten mod Taiwan og i forhold til undertrykkelsen af det muslimske mindretal i landet.
Risikerer man ikke at sætte mere end 70 års diplomatisk samarbejde med Kina over styr med en boykot?
- Nej, for nu er det meget enkelt; vi skal vælge side. USA og en lang række af vores allierede har jo meldt klart ud, at de ønsker en diplomatisk boykot. I og med at de har meldt så klart ud, burde vi også tilslutte os dem og stå på den rigtige side.
Sådan lød det, da USA meddelte deres beslutning om diplomatisk boykot:
'Halsgreb på resterne af Hongkongs demokrati'
Den Internationale Olympiske Komité, IOC, har sagt, at komiteen anser tilstedeværelsen af andre landes regeringer for at være en politisk beslutning, som hvert enkelt land må træffe, hvilket IOC "i sin politiske neutralitet fuldt ud respekterer".
På tværs af Folketinget er der bred enighed om, at en diplomatisk boykot er en god idé. Blandt andre Konservative, Frie Grønne og Liberal Alliance har sagt, at de går ind for en diplomatisk boykot, som de dog helst ser ske i samarbejde med andre EU-lande.
Også støttepartiet SF går ind for en boykot - og nu kræver politisk ordfører, Karsten Hønge, svar fra regeringen:
- Henover julen har den kinesiske regering taget et endnu hårdere halsgreb på resterne af demokratiet i Hongkong ved at lukke nogle demokratiske aviser. Og undertrykkelsen af de muslimske mindretal forsætter med uformindsket styrke.
- Nu synes jeg godt nok, at det er på tide, at regeringen kommer ud af hullet, fordi det hele er blevet meget værre, siden vi snakkede om det her sidst, siger Karsten Hønge.
Nu er der en måned til, at legene begynder. Hvornår skal regeringen senest komme med et svar?
- De må melde ud indenfor få dage. For ellers giver det heller ikke mening for folk, der skal orientere sig efter, hvad der er Danmarks position i det her, svarer Karsten Hønge.
Ekspert: En svær balanceakt for Danmark
Stanis Elsborg, senioranalytiker fra Play the Game, der arbejder for at fremme demokrati, gennemsigtighed og ytringsfrihed i verdenssporten, har fulgt debatten om diplomatisk boykot af de forestående lege længe.
- For mig vidner det om, at Kina er en storpolitisk magt, og Danmark er i gang med en meget, meget svær balanceakt for at finde ud af, hvordan man skal håndtere situationen i Kina, fordi det også er en stor og vigtig samarbejdspartner.
Vil det så ikke være at skyde sig selv i foden at deltage i en boykot af vinter-OL i Kina?
- Vi ved, at det af og til er en vigtig del af de her store sportsbegivenheder, at der bliver lavet nye diplomatiske - ikke kun forbindelser men faktisk - aftaler, svarer Stanis Elsborg.
I 1950 var Danmark et af de første vestlige lande, der oprettede diplomatisk forbindelse til den nyudråbte Folkerepublik i Kina. Og Danmarks handel med Kina er eksploderet de seneste tiår - omkring 40.000 danske arbejdspladser afhængige af samhandlen med Kina.
- Danmarks erhvervsminister Simon Kollerup (S) har jo for ikke mindre end seks måneder indgået en stor aftale med den kinesiske minister for industri og informationsteknologi, som skal styrke samarbejdet om blandt andet grøn skibsbygning. Så Danmark har tradition for at lave vigtige aftaler med Kina, siger Stanis Elsborg og forsætter.
- Omvendt er argumentet for en boykot, at i international politik er symbolske handlinger også vigtige handlinger. Det sender et signal om, at man ikke nødvendigvis kigger med accept på den måde, Kina behandler uighurerne på, som er den overvejende grund til, at USA lavet deres diplomatiske boykot.
Vinter-OL begynder efter planen den 4. februar 2022, slutter den 20. februar og kan følges på DRTV og DR's kanaler.