De danske politikere er under normale omstændigheder ikke synderligt begejstrede for at bruge skattekroner til at holde hånden under virksomheder og industrier.
Men den grønne konkurrence fra især USA og Kina er spidset til i den seneste tid. Derfor bakker regeringen op om Europa-Kommissionens forslag om at lempe de nuværende statsstøtteregler, så det bliver langt lettere for Danmark og de andre medlemslande at hjælpe deres solcellefirmaer, elbilproducenter og andre grønne virksomheder.
- Verden er forandret, og derfor skal vores regler også tilpasses den nye virkelighed, vi står overfor, siger erhvervsminister Morten Bødskov (S).
- Vi vil gerne være med til at se på målrettede ændringer af statsstøttereglerne de steder, hvor der er et konkret behov i forhold til at udvikle morgendagens grønne teknologier, tilføjer han.
Ministeren peger på opsamling og lagring af CO2 samt Power-to-X, hvor grøn elektricitet bliver omdannet til brint, som to teknologier, det kan blive nødvendigt at støtte økonomisk. Og SVM-regeringen er også klar til at finde pengepungen frem, hvis medlemslandene bliver enige om at lempe deres fælles statsstøtteregler.
- Vores virksomheder skal have de fuldkommen samme vilkår, som alle andre i Europa har. Det er den diskussion, vi skal ind i med vores europæiske kolleger. Men selvfølgelig benytter vi os af de ændringer, der kommer. Det siger sig selv, siger Morten Bødskov.
Skal matche USA
Det var kommissionsformand Ursula von der Leyen, som tidligere på dagen præsenterede Europa-Kommissionens udspil til en ny, grøn industriplan.
Målet er at sikre, at EU bliver ved med at være et attraktivt sted for grønne virksomheder at slå sig ned. Det er især blevet aktuelt, efter at de amerikanske politikere har besluttet at poste mere end 2.500 milliarder kroner ud til den grønne omstilling gennem den enorme hjælpepakke Inflation Reduction Act.
Det er dog kun firmaer i USA, som kan få gavn af milliarderne fra hjælpepakken, og det har fået en række europæiske ledere, herunder Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, til at beskylde amerikanerne for at skævvride konkurrencen på tværs af Atlanten med unfair statsstøtte.
- Vi er konkurrencedygtige, men hvis USA kan tilbyde skattefradrag, så skal vi kunne matche det, påpegede Ursula von der Leyen, da hun præsenterede planen.
Erhvervsministeren understreger dog, at det ikke må føre til et statsstøtteræs, hvor landene begynder at udkonkurrere hinanden med de mest gunstige støtteordninger.
Det er Lasse Hamilton Heidemann, der er EU- og international chef hos Dansk Erhverv, enig i.
Han er bestemt ikke begejstret for, at statsstøttereglerne nu står til at blive lempet. Men han forstår omvendt godt, at EU har brug for at reagere på det stigende konkurrencepres udefra.
- Jeg anerkender fuldt ud, at der er nogle særlige grønne teknologier, som EU-landene nu bliver nødt til at støtte. Men jeg er noget bekymret for omfanget af det, som Europa-Kommissionen lægger op til, når det kommer til at lempe statsstøttereglerne. Det er meget bredt, og jeg frygter, at kommer til at forvride EU’s indre marked, siger Lasse Hamilton Heidemann.
Brug for hurtigere processer
Han er til gengæld glad for, at Europa-Kommissionen også vil gøre det enklere og hurtigere for virksomheder at få tilladelse til eksempelvis at bygge en ny havvindmøllepark eller en solcellefarm.
I dag kan det nemlig tage årevis for grønne virksomheder at få svar fra myndighederne på eksempelvis en byggetilladelse.
- Vi har længe bedt om, at man kiggede på de regler, for det kan simpelthen ikke passe, at grønne projekter skal vente så længe på at få svar på deres ansøgninger, siger Lasse Hamilton Heidemann.
Den del af forslaget er Morten Bødskov også glad for. For de lange sagsbehandlingstider og godkendelsesprocedurer afholder ifølge ministeren grønne investorer fra at hoppe ind i nye projekter.
- Det er ikke godt for den grønne omstilling i Europa, siger erhvervsministeren og tilføjer, at regeringen allerede har besluttet at se på, hvad man fra dansk side kan gøre for at forenkle reglerne på området.
Europa-Kommissionens forslag skal diskuteres i næste uge, når EU’s stats- og regeringschefer mødes til topmøde i Bruxelles.