Regeringen er klar til at indkøbe granater til Ukraine sammen med resten af EU-landene

Står det til regeringen, skal EU-landene genoplive 'vaccine-modellen' og købe ammunition i fællesskab.

Den danske udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M), mener, det vil give god mening, hvis EU-landene puljer kræfterne samme og køber granater ind i fællesskab. (Foto: © JOHANNA GERON, Ritzau Scanpix)

Danmark er klar til at pulje kræfterne sammen med de andre EU-lande, så de i fællesskab kan købe ammunition til ukrainerne, som de kan bruge i deres krig med Rusland.

Det fortæller udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) inden dagens møde i Bruxelles med kollegaerne fra de andre medlemslande.

Her skal udenrigsministrene blandt andet diskutere, hvordan de fortsat kan hjælpe Ukraine – heriblandt med artillerigranater, som der er stor mangel på lige nu.

I sidste uge foreslog Estlands regering, at medlemslandene afsætter knap 30 milliarder kroner, som de så i fællesskab kan bruge til at købe én million artillerigranater til ukrainerne.

Det bakker den danske regering op om.

- I EU køber vi allerede krudt og kugler, men vi gør det land for land. Men der er et voldsomt behov i Ukraine for at få leveret ikke mindst ammunition, og derfor er det en rigtig, rigtig god ide, hvis vi puljer vores ressourcer og køber ind sammen. Det var også den lektie, der var under coronakrisen, hvor man fik sørget for at få sat gang i en vaccineproduktion, siger Lars Løkke Rasmussen.

Ifølge den estiske udenrigsminister skal EU-landene afsætte knap 30 milliarder kroner til at sende én million artillerigranater til Ukraine. (Foto: © Brendan MCDermid, Ritzau Scanpix)

Sende klart signal

Som det er i dag, kan medlemslandene få refunderet en stor del af udgifterne for de våben og udstyr, som de allerede har doneret til Ukraine, gennem EU's forsvarsfond.

Men det her forslag handler om, at de aktivt indkøber ammunition i fællesskab, som de så fremadrettet kan sende til Ukraine – helt på samme måde, som da de valgte at købe vacciner i fællesskab under coronakrisen.

Hvis de bliver enige om det, vil det i givet fald være første gang nogensinde, at de puljer deres kræfter sammen og køber ammunition ind i fællesskab.

- Flere våben (til ukrainere, red.) vil betyde, at denne folkemordskrig vil slutte hurtigere, siger den estiske udenrigsminister, Urmas Reinsalus, inden mødet.

Den estiske udenrigsminister, Urmas Reinsalu, presser på for, at medlemslandene begynder at købe krudt og kugler ind i fællesskab. (Foto: © JOHANNA GERON, Ritzau Scanpix)

Ifølge Lars Løkke Rasmussen handler det om at sende et klart signal til den europæiske forsvarsindustri om, at de godt kan sætte ekstra turbo på produktionen og udvide deres fabrikker, da der er nye ordrer på vej.

Ukrainerne bruger ifølge den estiske regering mellem 60.000 og 210.000 granater om måneden. Og lige nu kan de europæiske producenter maksimalt producere 25.000 artillerigranater om måneden.

- Vi har en forsvarsindustri, som er indstillet på fredstid og ikke krigstid, så der er et betydeligt kapacitetsproblem. Derfor er det en god ide, som vi støtter fra dansk side, hvis vi bruger EU-fællesskabet – eller en 'alliance af villige' – til at købe ind sammen, siger Lars Løkke Rasmussen og understreger, at der "ikke er noget alternativ til at finde milliarderne til at hjælpe ukrainerne i deres frihedskamp".

- Den kamp, de kæmper nu, er også vores kamp. Og den ambition, der er i Rusland, er at undergrave hele den europæiske sikkerhedsordning, siger udenrigsministeren.

Forslaget skal kun diskuteres på dagens møde, men der vil ikke blive truffet en endelig beslutning. Men fra Europa-Kommissionens side er der opbakning til forslaget.

Kommissionsformand Ursula von der Leyen sagde i weekenden, at medlemslandene bør bruge muligheden for fællesindkøb til øge produktionen i Europa. Og EU's udenrigschef, Josep Borrell, er også åben for fællesindkøb af artilleri.

- Russerne bruger 50.000 artillerigranater om dagen, og Ukraine bliver nødt til at være på det samme kapacitetsniveau. De har kanonerne, men de mangler ammunitionen, siger udenrigschefen inden dagens møde.