Situationen på hospitalerne og helt generelt i Gaza er fuldstændig uholdbar, uacceptabel og desperat - og det har den været længe.
Det siger Anne Margrethe Rasmussen, chef for Red Barnets arbejde i Mellemøsten, til DR.
Ifølge Udenrigsministeriet er omkring 71 procent af sundhedscentrene i Gaza ude af funktion. Men læger og sygeplejersker fortsætter alligevel med at behandle de mange patienter, der hver dag vælter ind på felthospitalerne.
Red Barnet har et lægeteam inde i det krigshærgede Gaza, hvor de arbejder sammen med lokale palæstinensiske kolleger. De driver blandt andet barsels- og fødeafsnit i byen El Mawasii i den sydlige del af enklaven og har en primær sundhedsklinik i byen Deir al Balah.
Organisationen har både børnelæger og børnekirurger, fortæller Anne Margrethe Rasmussen. Men det er vanskelige forhold, som sundhedspersonalet hver dag arbejder under.
- Det er enormt svært, fordi vi ikke kan få de ting ind, som vi har brug for. Så vi har ikke nødvendigvis den medicin og det udstyr, der skal til, siger hun.
De svære arbejdsforhold kan den danske kirurg Martin A. Nørgaard også fortælle om i dag i sin dagbog fra Gaza. Han har gennem en måned skrevet med Puk Damsgaard, DR's Mellemøstkorrespondent, om situationen på felthospitalet i Rafah.
I søndags hørte DR dog slet ikke fra Martin, fordi felthospitalet blev overvældet af 31 ofre for Israels bombeangreb på en teltlejr.
Se Martin vise rundt på fødeafdelingen i Røde Kors' felthospital i videoen nedenunder:
Nødhjælp til Gaza er faldet efter offensiv i Rafah
Over 36.000 palæstinensere har ifølge de Hamas-kontrollerede sundhedsmyndigheder i Gaza mistet livet, siden krigen brød ud d. 7. oktober, og mindst 81.420 personer er meldt såret.
Selvom Red Barnets lægeteam godt kan behandle patienter på deres klinikker i Gaza lige nu, er de meget begrænsede, fordi de ikke har det medicinske udstyr, der skal til, fortæller Anne Margrethe Rasmussen.
- Det er en kæmpe frustration for eksempel at sidde med et barn og skulle udføre en behandling, man godt ved ikke er den optimale.
Hun tilføjer, at da Israel valgte at gå ind i området ved byen Rafah for omkring tre uger siden, har det været tæt på umuligt at få det medicin og udstyr ind, som personalet så desperat mangler.
Og der er sket en kraftig opbremsning af mængden af nødhjælp, der kommer ind i Gaza, efter Israels offensiv i Rafah begyndte.
Det skriver FN's koordineringskontor for humanitære anliggender, OCHA, i en ny rapport.
OCHA skriver, at mængden af nødhjælp er faldet med 67 procent siden 7. maj, hvor Israel lukkede for grænseovergangen mellem Rafah og Egypten.
- Vi har lastbiler, der har stået udenfor grænsen og ventet i flere uger, fortæller Anne Margrethe Rasmussen.
Farlige forhold for sundhedspersonale
En anden ting, der påvirker organisationens arbejde, er den sikkerhedsmæssige situation i Gaza.
- Vores kollegaer arbejder i en farlig situation, og vi har ikke nogen mulighed for fuldstændig at garantere deres sikkerhed. Der er læger og andre nødhjælpsarbejdere, som bliver dræbt eller fordrevet fra det ene sted til det andet, siger Anne Margrethe Rasmussen.
- Det er en meget vanskelig situation at operere i.
Mere end 30 lande har fordømt Israels angreb på hospitaler i Gaza og krævet granskning af landets rolle i enklavens sundhedskrise ved et møde i Verdenssundhedsorganisationen (WHO) onsdag.
WHO har registreret hundredvis af angreb på sundhedsfaciliteter i de besatte palæstinensiske områder, herunder Gazastriben, siden Israel-Hamas-krigen begyndte den 7. oktober, men har ikke givet skylden til nogen part.