Putin måtte forsvare sin reaktion i tv-tale: 'Der har været kritik af, hvorfor han ikke slog hårdere til'

I aftenens tale havde Putin brug for at forklare, hvorfor Rusland ikke slog hårdere ned på Wagner-oprøret, mener seniorforsker.

Ruslands præsident Putin satte i aftenens tale ord på, hvorfor det tog så lang tid, før Wagner-gruppen blev stoppet. (Foto: © Valery Sharifulin, Associated Press)

I sin tale til Rusland her til aften brugte præsident Vladimir Putin tid på at forklare, hvordan det kunne lykkes Wagner-gruppen at indtage en russisk millionby og nå så langt mod Moskva, før de blev stoppet og sendt væk.

- Fra begyndelsen af begivenhederne blev der efter min direkte anvisning handlet, så vi undgik en blodsudgydelse, sagde Putin.

- Det tog tid. Blandt andet for at give dem, som havde begået en fejl, mulighed for at komme til fornuft og indse, at deres handlinger blev kraftigt kritiseret af befolkningen, sagde han blandt andet i sin tv-tale.

Det er første gang, at Putin sætter ord på, hvorfor der ikke blev sat hårdere ind mod de Wagner-soldater, som lørdag morgen blev kaldt forrædere. Og hvordan det kunne lade sig gøre, at de fyldte i gaderne i russiske millionbyer hele dagen.

Det gør han formentlig, fordi der har været en uforståenhed i Rusland over, at det overhovedet kunne lade sig gøre.

Ikke mindst efter Putin tidligere på dagen lovede, at Rusland ville "svare hårdt igen", fortæller Flemming Splidsboel, seniorforsker ved Diis, Dansk Institut for Internationale Studier.

- Der har været kritik i Rusland af, hvorfor han ikke slog hårdere til. Hvordan det var muligt for Wagner-gruppen at gøre, hvad de gjorde, og så slippe afsted med det, siger han.

- Her forklarer Putin, at det var den kloge beslutning, for så var der ikke nogen, der kom til skade, og det var sådan set det bedste at gøre, siger Flemming Splidsboel.

Forræderen blev sendt i eksil

Da Jevgenij Prigozjins lejehær tidligt lørdag morgen proklamerede at have kontrol med Rostov, gik en vred præsident Putin på skærmen i Rusland.

Situationen blev forklaret som et "væbnet mytteri" og lederen beskrevet som et "forræder", og Rusland ville "svare hårdt igen".

Om aftenen fik forræderen, Prigozjin, lov at tage til Belarus i eksil. Og en kriminalsag om væbnet mytteri mod ham frafaldt tilsyneladende.

Med den håndtering, der har været af Wagner-gruppens opstand, er det tydeligt, at Putin står svækket tilbage, siger Splidsboel. Det kommer også til udtryk i talen.

- Han fortalte russerne, hvor nødvendigt det var at slå hårdt ned, men så gjorde han det alligevel ikke rigtigt. Og det er det, han nu forsøger at trække i land. Han forsøger at forklare, hvorfor det alligevel var den bedste beslutning at træffe, siger Flemming Splidsboel.

Prigozjin fik i talen mandag aften igen nogle hårde ord med på vejen fra Putin, der fortsat ikke nævner ham ved navn. Han bliver kaldt en "forræder" der forrådte sit land og sit folk og står bag et "brodermord".

Lover lejesoldater et liv i Belarus

I sin tale takker Putin de lejesoldater og ledere i Wagner-gruppen, som holdt sig fra angreb.

- I dag har i mulighed for at fortsætte jeres arbejde i Rusland ved at underskrive en kontrakt med Forsvarsministeriet eller andre agenturer, eller I kan tage hjem til jeres familier, siger Putin.

- Alle dem, der ønsker det, kan tage til Belarus. Det løfte, jeg gav, vil blive holdt, siger Putin.

Til sidst takkede han også den belarusiske præsident, Aleksandr Lukasjenko, for at have mæglet aftalen med Wagner-leder Jevgenij Prigozjin.

Netop Prigozjin har i dag for første gang siden lørdag aften givet livstegn fra sig.

I en lydoptagelse fortalte han, at det aldrig var Wagners intention at styrte den russiske regering.

Han sagde desuden, at lørdagens begivenheder udstillede nogle "seriøse sikkerhedsproblemer" i Rusland.

En svækket Putin har skabt problemer for Rusland

Det samme vurderer seniorforsker Flemming Splidsboel.

Han mener, at det efter lørdagens episode er tydeligt, at Putin har skabt store problemer for Rusland - blandt andet ved at have etableret Wagner-gruppen, som stod på tærsklen til angreb på hans eget folk.

- Der er blevet skabt en milits, som jo egentlig var forholdsvis tæt på at tage magten. Det var måske ikke deres mission, men de var i hvert fald forholdsvist tæt på at gennemføre nogle forandringer ved at true med brugen af militær magt. Og det er selvfølgelig meget problematisk for en stat, siger Flemming Splidsboel.